Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 16.05.2019.

V.B.Z. književna nagrada za najbolji neobjavljeni roman dodijeljena Olji Knežević za roman 'Katarina, Velika i Mala'

Olja Knežević: Katarina, Velika i Mala; Foto: Tanja Kanazir

Katarina, Velika i Mala Knežević Olja

Ovogodišnja V.B.Z.-ova književna nagrada za najbolji neobjavljeni roman dodijeljena je Olji Knežević za roman "Katarina, Velika i Mala". Svečanost dodjele održana je 15. svibnja u Mramornoj dvorani Guvernerove palače Pomorskog i primorskog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka, u sklopu 12. Vriska – festivala autora i sajma knjiga, čiji su organizatori izdavačka kuća V.B.Z. i Udruga kulture Vrisak, koji će se u Rijeci održavati sve do 19. svibnja.

Otisnuti primjerak romana i kristalnu statuu, rad Ivice Propadala, nagrađenoj autorici uručili su direktor V.B.Z.-a Mladen Zatezalo, članica žirija Jagna Pogačnik i u ime sponzora Tisak Medije Sandra Karić. Svečanost dodjele glazbom su pratili Zoran Majstorović Trio - jazz-glazbenici, predvođeni gitaristom i multiinstrumentalistom Zoranom Majstorovićem, dok je cijelu ceremoniju vodila novinarka Blaženka Leib.  Na početku ceremonije publici se obratio pročelnik za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar.


Do 1. veljače 2019., do kada je bio otvoren natječaj, zaprimljeno je 97 rukopisa pod šifrom, a žiri u sastavu Zoran Ferić (predsjednik žirija), Strahimir Primorac, Jagna Pogačnik, Drago Glamuzina i Mile Stojić između šest finalista odlučio je nagraditi roman "Katarina, Velika i Mala" (prijavljen pod istoimenom šifrom) uz obrazloženje: Može li se danas još uvijek uvjerljivo i zanimljivo, bez ponavljanja već pomalo stereotipnih situacija iz kataloga tzv. stvarnosne proze, pisati o turbulentnim vremenima, od odrastanja u osamdesetima do danas, na prostorima koje su nekada povezivale zajedničke granice, potom razdvajao rat, a danas susjedski odnosi i slične tranzicijske i posttranzicijske situacije? Sudeći po romanu što ga je žiri nagrade V.B.Z.-a za najbolji neobjavljeni roman izabrao za ovogodišnjeg laureata, očito je da može... Pomno osmišljeni i karakterizirani likovi i suvereno, dinamično pripovijedanje, u romanu u kojem nema čvrsto postavljenog žanrovskog modela, niti rasipanja u mnoštvu motivsko-tematskih preokupacija, „Katarinu“ vode putem najboljih romana koji progovaraju o zbilji ovih prostora, ali uspijevaju (p)ostati romanima koje pamtimo po snažnim, neprilagođenim, hrabrim i prije svega likovima punim strasti, kakva je nedvojbeno Katarina.

Osim novčane nagrade od sto tisuća kuna bruto, autorici je pripala kristalna skulptura umjetnika Ivice Propadala, pravo na objavu književnog djela te mogućnost da se roman distribuira u širokoj knjižarskoj mreži i ponovi uspjeh dosadašnjih dobitnika. Nagrađeni roman bit će u prodaji u knjižarama te na kioscima Tiska, a svi koji su prisustvovali svečanoj dodjeli nagrade dobili su primjerak romana.

Olja Knežević

Olja Knežević, foto: Iva Perković

Milena & druge društvene reforme Knežević Olja

Olja Raičević Knežević rođena je u 1968. Podgorici, Crna Gora. Srednju školu završila je u Kaliforniji, engleski jezik i književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu. U Londonu, na Birkbecku, magistrirala je kreativno pisanje, s posebnom pohvalom za najbolji magistarski rad 2007./2008. godine, iz kojeg je nastao njezin prvi roman "Milena & druge društvene reforme" – prvi put objavljen 2011. godine u Crnoj Gori, 2012. u Hrvatskoj te 2015. u Srbiji.

U raznim je antologijama, književnim časopisima i na portalima objavljivala priče na crnogorskom, hrvatskom i engleskom jeziku. Za crnogorske i hrvatske novine napisala je više od osamdeset kolumni/priča, a neke od njih čine zbirku pod nazivom "Londonske priče juga" objavljenu 2013. godine. Njezin drugi roman "Gospođa Black" objavljen je 2015. godine u Crnoj Gori i Srbiji.

Trenutačno živi i radi u Zagrebu. Članica je HDP-a.

Olja Knežević

Katarina, Velika i Mala

  • V.B.Z. 05/2019.
  • 284 str., meki uvez
  • ISBN 9789535201564

Olja Knežević spisateljica je čija proza ne uljuljkava u optimizam niti bježi u pomodni aktivizam; u njezinom romanu 'Katarina, Velika i Mala' skeniraju se obiteljski odnosi i tragedije, ženska prijateljstva, ljubavne izdaje i prevare, odlasci i bjegovi, razni društveni miljei, ali i širi društveni kontekst konfuznih i neuralgičnih događaja koji (pre)usmjeravaju ljudske sudbine.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –