Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: I.P. - MV • 22.10.2009.

Word Express : Književno putovanje jugoistočnom Europom
Održava se
22.10.2009.

U četvrtak, 22. listopada 2009., dvadeset mladih književnika iz jugoistočne Europe i Velike Britanije krenut će na sasvim osobito putovanje vlakom: u sklopu međunarodnog književnog projekta Word Express, iz Sarajeva, Bukurešta i Ljubljane u tri skupine zaputit će se prema Istanbulu, no na putu onamo zaustavit će se i gostovati u više gradova, nastupati s lokalnim piscima i predstaviti se lokalnoj publici.

Uz financijsku potporu Ministarstva kulture RH, a u koordinaciji British Councila i izdavačke kuće Profil International, ovaj prestižni projekt gostovat će i u Zagrebu, gdje će u subotu, 24. listopada vlakom iz Ljubljane doputovati škotska pjesnikinja indijskog podrijetla Raman Mundair i turski pjesnik Efe Duyan, a dočekat će ih njihovi hrvatski domaćini, pisci Slađana Bukovac, Slađan Lipovec, Marko Pogačar i Mima Simić.

Trodnevni zagrebački program pod nazivom Intimni zemljovidi ostvarit će se upravo kroz suradnju i razmjenu ovih šestero mladih pisaca – domaći autori svojim će gostima otkrivati vlastite osobne mape grada, voditi ih i upoznavati sa svojim Zagrebom (gradom i gradovima), svojim omiljenim šetnjama, trgovima, ulicama, kafeima… uvodeći ih u grad iznutra, a zagrebačkoj publici pisci i projekt bit će predstavljeni u književnom klubu Booksa, na čitanjima u subotu, 24. listopada i nedjelju, 25. listopada u 20h.

Nakon Zagreba, gosti i dvoje hrvatskih pisaca, Marko Pogačar i Mima Simić, preko Skopja i Soluna nastavljaju vlakom za Istanbul, gdje će sudjelovati na više različitih događanja, uključujući i novi književni festival Istanbul Tanpinar Literature Festival kao i godišnji Sajam knjige u Istanbulu.
 
U projekt će u konačnici biti uključeno pedesetak autora i prevoditelja koji će istraživati kulturno, socijalno i političko nasljeđe regije, i družiti se s kolegama iz zemalja koje sudjeluju u projektu (Armenija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Grčka, Hrvatska, Izrael, Makedonija, Rumunjska, Srbija, Slovenija, Turska i velika Britanija).

Njihov će rad biti preveden na jezike regije i objavljen u književnim časopisima svih uključenih zemalja. Autori će također imati mogućnost surađivati na europskim projektima koji kombiniraju pisanu riječ s video i filmskom umjetnošću, fotografijom i glazbom, a koji će biti prikazani u drugoj fazi projekta 2010. godine
 
 
O organizatorima:

Word Express novi je projekt književne razmjene u jugoistočnoj Europi. Koordinator projekta je britanska udruga Literature Across Frontiers u suradnji s izdavačkom kućom Delta Publishing iz Istanbula, a projekt podupire Europska unija te British Council u sklopu svog programa Creative Collaboration.

Na projektu surađuju brojni partneri, uključujući Nacionalnu knjižnicu i Rumunjski kulturni institut iz Bukurešta i Istanbula, Profil International iz Zagreba, časopis Blesok iz Skopja, Sarajevske sveske, Treći trg iz Beograda, Literaturen Vestnik iz Sofije, Klub mladih književnika iz Ljubljane, književni časopis Endefktirio iz Thessalonikija, književni časopis Inknagir iz Yerevana, te Helicon – Društvo za promicanje poezije u Izraelu i Helicon Poetry Journal iz Tel Aviva.

Projekt zajednički financiraju British Council i Literature Across Frontiers (uz potporu Kulturnog programa Europske unije), uz potporu Ministarstva kulture i turizme Republike Turske, Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Ministarstva kulture Republike Makedonije, Instituta za prevođenje hebrejske književnosti, Ministarstva vanjskih poslova Izraela, Škotskog vijeća za umjetnost i Wales Arts International.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –