Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 17.05.2016.

Zagreb Book Festival : Nenad Polimac, Olja Savičević Ivančević
Održava se
18.05.2016. u 11h

Program Zagreb Book Festivala u srijedu, 18. svibnja uključuje predstavljanje novih knjiga Nenada Polimca "Leksikon YU filma" i dugoočekivanog romana nagrađivane autorice Olje Savičević Ivančević "Pjevač u noći". Održat će se i tribina naziva "Od otoka svetaca preko Joycea i Becketta do danas" na kojoj će se razgovarati o snažnom katoličkom naslijeđu u društvu, literaturi i filmu.

U programu Irish coffee, na kojem se uz jutarnju kavu na ležeran način razgovara o književnosti, možete se družiti s irskim piscem Johnom Connollyjem. Uz Mirana Kurspahića, voditelja jutarnjeg programa, sudjeluje Lovro Škopljanac.
 

PROGRAM
18.5. Srijeda

Leksikon YU filma Polimac Nenad
Pjevač u noći Savičević Ivančević Olja

11:00 sati – Irish coffee
sudjeluju: John Connolly, Miran Kurspahić, Lovro Škopljanac
HNK BISTRO

14:00 sati – Miksano za male
Igor Knižek – Planet Zoe
LJETNA POZORNICA

15:00 sati
Josipa Mijoč: Istraživanje Festivala - susret nakladnika i čitatelja
KULTURNI KLUB
16:00 sati – Tribina

Od Otoka svetaca preko Joycea i Becketta do danas: Snažno katoličko naslijeđe u društvu, literaturi i filmu
sudjeluju: Vesna Ukić Košta, Aidan O’Malley, Nenad Polimac, Lovro Škopljanac
KULTURNI KLUB

17:00 – Puhački orkestar glazbenog učilišta Elly Bašić // MUO

18:00 sati –Svježe i domaće
Nenad Polimac – Leksion YU filma
sudjeluju: Nenad Polimac, Kristijan Vujičić, Vinko Brešan
KULTURNI KLUB

U zanimljivom i intrigantnom Leksikonu YU filma poznati filmski kritičar „Jutarnjega lista“ Nenad Polimac sažima četrdesetak godina jugoslavenske filmske industrije. Leksikon predstavlja kritičarski pregled kultnih filmskih ostvarenja, ključnih osoba i fenomena koji su obilježili jugoslavensku kinematografiju: od svjetski značajnih filmova kao što su Skupljači perja, Bitka na Neretvi, Valter brani Sarajevo, Ko to tamo peva i Otac na službenome putu, preko prikaza filmskih legendi (Bulajić, Dvornik, Pavlović, Šerbedžija, Živojinović itd.) i gostiju iz svijeta (Y. Brynner, J. Chan, O. Welles, M. Streep) do pripadnika „praške škole“ (Grlić, Kusturica, Paskaljević, Zafranović…), uspona i pada YU tržišta i alternativnih filmova.

20:00 sati – Svježe i domaće
Olja Savičević Ivančević – Pjevač u noći
sudjeluju: Olja Savičević Ivančević, Ivan Sršen, Kruno Lokotar, Ivana Bodrožić
LJETNA POZORNICA

Pjevač u noći je romansa s elementima sapunice, on the road i epistolarno-detektivskog romana, u kojoj se ljubav u doba kapitalizma i zaborava propituje, dekonstruira, a možda i ponovo izmišlja kroz imaginarni dijalog i citatne naklone slavnim i manje slavnim pretečama (pjesnicima, piscima velikih ljubavnih romana, performerima, uličnim umjetnicima, filozofima). Ovo je roman koji nosi tako rijetku nepatetičnu sentimentalnost koja bešćutne ostavlja posramljenima, a tankoćutne napada ravno u srce. Jezik Olje Savičević Ivančević spektakl je za sebe, gust i sabijen kao prasvemir, a njezine poetske kondenzirane refleksije zacijelo će se citirati i pisati po zidovima (Ljubav je jedini istinski spektakl koji se nudi, ako ne volite rat).


21:00 sat – Movie time
In The Name Of The Father
MUZIČKA AKADEMIJA

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –