Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV / HINA • 11.10.2019.

Zajednica nakladnika i knjižara HGK predstavila programe sajmova knjiga u Frankfurtu i Beogradu

„Želimo kulturu, odnosno knjigu, kao izvozni proizvod na svim tržištima svijeta. Zato sajmovi koje mi posjećujemo imaju svoju specifičnost. Frankfurt je poslovni sajam, a Beograd je više fokusiran na prodaju knjiga pa smo tim konceptima prilagodili i naše nastupe“, istaknuo je predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore (ZNK HGK) Slavko Kozina na predstavljanju programa nastupa hrvatskih nakladnika na međunarodnim sajmovima knjiga u Frankfurtu i Beogradu, u organizaciji ZNK HGK i Ministarstva kulture.

Kozina je naglasio kako se ZNK s novim sazivom Vijeća reorganizirala te fokusirala i na poslovni i na autorski aspekt sajmovanja.

Sajam knjiga u Frankfurtu

Na Sajmu knjiga u Frankfurtu koji se održava se od 16. do 20. listopada 2019. hrvatski štand veličine 56 četvornih metara nalazit će se u hali 5.0 (D117) i na njemu će izlagati 20 hrvatskih nakladnika: Evenio, Fraktura, Funditus, Ibis grafika, Jesenski i Turk, Kašmir promet, Kršćanska sadašnjost, Mate, Matica hrvatska, Meandar Media, Medicinska naklada, Naklada Ljevak, Naklada OceanMore, Naša djeca, Profil, Sandorf, Spiritoso, Školska knjiga, Verbum i Vuković & Runjić.

Na štandu će posebno istaknuto mjesto dobiti 10 knjiga, kombinacija beletristike, dječjih slikovnica i publicistike, koje je odabrao selekcijski tim koji činile su Diana Matulić, Gordana Farkaš Sfeci i Emica Calogjera Rogić:

Na dijelu štanda koji prezentira književnost za djecu i mlade, recentna produkcija hrvatskih slikovnica predstavit će se kroz ilustratore Zdenka Bašića, Andreu Petrlik, Vandu Čižmek, Vendi Vernić, Ivanu Guljašević Kuman, Umu Huseinović, te Anu Kadoić. Mjesta će biti i za selekciju stripa, u odabiru Davora Schunka.

Na hrvatskom štandu bit će organizirani susreti s Slobodanom Šnajderom, Kristianom Novakom i Romanom Simićem, no posebno je važno da će u Frankfurtu nakon dugo vremena hrvatski autori nastupiti i u službenom programu Sajma.

Za ovogodišnji nastup izabrali 20 nakladnika s poslovnim kapacitetom. Odnosno, tamo idu oni proizvodi koji se mogu plasirati na strana tržišta. Imamo selekciju od 10 knjiga, od beletristike do dječjih slikovnica, na kojima ćemo temeljiti naše izlaganje. Glavni specifikum sajma su autori koji nakon dugo vremena nastupaju u službenom programu pa će strani mediji moći prenijeti ono što želimo poručiti.

Kao ekskluzivnu vijest Kozina je najavio kako će se u Frankfurtu prodavati i prava za autobiografiju "Moja igra" Luke Modrića, nastalu u suradnji s istaknutim sportskim novinarom Robertom Matteonijem, koja uskoro izlazi u Hrvatskoj pod egidom izdavačke i agencijske kuće Corto Literary.


Poseban naglasak na hrvatskom štandu biti će na gradu Rijeci kao europskoj prijestolnici kulture 2020. godine.

Organizatorica hrvatskoga programa na sajmu u Frankfurtu Jelena Spreicer, s katedre za germanistiku Filozofskog fakulteta, najavila je program Hrvatska i Rijeka 2020 u srcu Europe, u sklopu kojeg će biti dva glavna događanja. U sklopu prvog događanja sudjelovat će Roman Simić, direktor i osnivač Festivala europske kratke priče (FEKP) te predstavnici prestižnog britanskog Hay Festivala, koji svake godine dio programa održava u nekom partnerskom gradu. Iduće godine to će biti upravo Rijeka gdje će program Hay Festival Rijeka 2020., kao dio FEKP-a, predstaviti projekt Hay Festivala Europa 28 – Vizije za budućnost, kojim se želi povećati vidljivost i utjecaj žena na umjetnost, kulturu, znanost i poduzetništvo. Iz svake zemlje članice odabrana po jedna žena (spisateljica, umjetnica, znanstvenice...), i svaka od njih će napisati esej koji će biti objavljen u zajedničkom zborniku koji u ožujku iduće godine paralelno izlazi u Velikoj Britaniji i Hrvatskoj. Hrvatsku će predstavljati pjesnikinja i aktivistica Asja Bakić, hrvatsko izdanje zbornika objavit će nakladnik Fraktura, a biti će predstavljen u Rijeci.

Drugi službeni događaj je panel diskusija Pripovijedanje drugog u 'malim' i 'velikim' književnostima zamišljena kao panel o interkulturalnoj književnosti koja tematizira hrvatsko-njemačke jezične, književne i kulturne veze, te manjina i ljudskih prava u odnosu na pitanje identiteta. Na njemu će sudjelovati književnici Slobodan Šnajder i Kristian Novak, s kojima će diskutirati i Norbert Gstrein, austrijski autor koji je u svojim djelima često pisao i o Hrvatskoj.

Oba ova službena programa održat će se izvan prostora sajma, u gradu na lokaciji Kreativ-Agentur plan-J, Kleyerstraße 46-48.

Sajam knjiga u Beogradu

64. Međunarodni beogradski sajam knjiga održati će se od 20. do 27. listopada, i ima naglašeniju dimenziju prodaje knjiga, bitan je jer susjedi razumiju naš jezik, a to je važno za volumen tiska i isplativosti nakladničkog biznisa na inozemnim tržištima. Nikica Micevski, član Vijeća Zajednice nakladnika i knjižara HGK i voditelj hrvatskoga programa na sajmu u Beogradu pojasnio je kako je novi saziv Vijeća Zajednice odlučio dva najveća regionalna sajma, Sarajevo i Beograd, podići na višu razinu.

„Izlagat će 23 nakladnika i prezentirat će svoja najnovija i najbolja djela. Prezentirat ćemo i osam knjiga u sklopu posebne promocije, a u službenom programu sajma će nastupiti naši autori Jurica Pavičić i Ivana Šojat“, rekao je Micevski.


Lista hrvatskih nakladnika koji izlažu na sajmu: DAF, Fokus komunikacije, Felsina, Fraktura, Ibis grafika, Jesenski i Turk, Kašmir promet, Menadar Media, Medicinska naklada, Mozaik knjiga, Naklada Ljevak, Planetopija, Profil knjiga, Sandorf, SHURA publikacije, Srednja Europa, V.B.Z., Znanje, Sajema, KruZak, Naklada OceanMore, Media Bar i Spiritoso.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –