Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 29.07.2015.

Zgodne žene... i ove godine... spašavaju stvar
Održava se
29.07.-01.08.2015.

Zgodne žene spašavaju stvar

Prošlo je nešto više od godinu dana što znači da je vrijeme za treće izdanje festivala Zgodne žene spašavaju stvar

Ove godine su Skribonauti suradnji s Domom za nezbrinutu djecu Miljenko i Dobrila pridružili i bivše radnice Uzora pa su djevojke i jedan dečko iz Miljenka i Dobrile istražili put od rada do privatizacije do preživljavanja kroz sedmodnevnu radionicu organiziranu u partnerstvu s Kino klubom Split. Pod mentorstvom Sunčice Fradelić, polaznice su snimili kratki film koji će biti prikazan u Galeriji umjetnina u petak, 31. srpnja

Festival se otvara u srijedu, 29. srpnja u galeriji LGBT centra Split multimedijalnom izložbom "Refleksije prošlosti – žudnja za životom“ umjetnice Alene Orović. Izložba se sastoji od sedam slika velikog formata koje prikazuju ženske likove u nošnjama zadarskog kraja i sedam pripadajućih audio priča. Tema izložbe je žudnja osobe u ženskom tijelu, sputane i pomalo zarobljene ulogama, situacijama, zahtjevima okoline i društva, za bijegom u svrhu ispunjenja vlastitih želja, snova, i namjera. Izložba je otvorena do 9. kolovoza.


Drugi dan festivala, 30. srpnja,  namijenjen je retrospektivi filmske produkcije Kino kluba Split te predstavljanju rada kluba kroz razgovor s voditeljicom Kino kluba Split Sunčicom Fradelić, koja je ujedno i selektorica programa.


U petak, 31. srpnja, nastavlja se filmska priča kroz predstavljanje kratkog filma kojeg su snimili štićenici doma Miljenko i Dobrila o Uzoru i ženama koje su u njemu radile. 


Zadnji dan festivala, subota 1. kolovoza, dan je za dvostruko događanje. Prva na rasporedu je  tribina "Patrijarhalno naslijeđe i položaj žena u Hrvatskoj“ na kojoj će pored autorice izložbe, Alene Orović, govoriti i magistar rodnih studija Josip Šipić iz Centra za istraživanje etničnosti, državljanstva i migracija (CEDIM) Fakulteta političkih znanosti i Jelena Tešija, magistra rodnih studija te suradnica Libele - Portala o rodu, spolu i demokraciji. 

Festival se zatvara predstavljanjem novih snaga kratke priče, dvaju autorica čije je prvijence jednako dobro prihvatila i publika i kritika – Korane Serdarević i Ivane Rogar. Uz razgovor o temama i pitanjima koje stvaralaštvo ovih autorica otvara prodiskutirat će se i pozicije koje autorice imaju u suvremenoj hrvatskoj književnosti.

Koordinatorice festivala: Luiza Bouharoua i Paula Zore.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –