Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Korana Serdarević ×

Najava • 23.02.2023.

Književni karusel: Korana Serdarević

Na prvom susretu, koji će se održati u četvrtak, 23. veljače u Centru za kulturu Trešnjevka, gostuje književnica Korana Serdarević. Tema ovog književnog susreta je zbirka priča 'Gušterov rep' i problematiziranje odnose žena i muškaraca u svojim životnim ulogama, koji su našli svoje mjesto u deset sadržanih priča.
Najava • 12.05.2022.

Promocija knjige 'Mačka iznutra' i otvorenje izložbe crteža i rijetkih izdanja Williama S. Burroughsa

O Williamu S. Burroughsu i njegovim mačkama govorit će spisateljica Korana Serdarević i njegov prijatelj i prevoditelj Vojo Šindolić. Istog dana bit će otvorena i izložba Burroughsovih rijetkih izdanja i crteža iz kolekcije Voje Šindolića i crteža koje je za hrvatsko izdanje knjige napravila Maja Rožman. Moderira Seid Serdarević.
Vijest • 26.11.2021.

Dvije zbirke priča i četiri romana u finalu književne Nagrade Fric za 2020/21.

Žiri književne Nagrade Fric odlučio je da u uži izbor ulaze knjige šestero autora/ica (dvije zbirke priča i četiri romana) koje će konkurirati za nagradu vrijedu 75.000 kuna. Tri knjige od predloženih šest već su nagrađene prestižnim književnim nagradama (nagrade Meša Selimović, K.S. Gjalski i Iso Velikanović), hoće li se jedna od njih okititi i Fricom?
Vijest • 08.11.2021.

Akademik Pavao Pavličić dobitnik Nagrade Fran Galović

Književni festival Galovićeva jesen svečano je završen dodjelom književne nagrade 'Fran Galović' za najbolje djelo na temu zavičaja i/ili identiteta. Među čak 84 knjige pristigle na natječaj, povjerenstvo je odlučilo Nagradu dodijeliti akademiku Pavlu Pavličiću za roman 'Kužni pil'. Glas publike dobila je Korana Serdarević za knjigu 'Gušterov rep'.
Najava • 12.10.2021.

Spisateljice u dijalogu : Marina Gudelj i Korana Serdarević

Drugo izdanje tribine 'Spisateljice u dijalogu', nazvano 'Sve čega nema i što nam fali', ugošćuje dobitnicu nagrade Prozak i autoricu zapažene zbirke priča 'Fantomska bol' Marinu Gudelj i jednu od naših najnagrađivanijih kratkopričašica i autoricu zbirke 'Gušterov rep' Koranu Serdarević. Program vodi i moderira Luiza Bouharaoua.
Kritika • 26.01.2021.

Korana Serdarević : Gušterov rep

Svaka je od ovih priča poput čvrsto sabijenog, precizno doziranog koncentrata čijim bi razrjeđivanjem mogli nastati mnogi romani. No za time, zapravo, i nema potrebe jer možda bi se putem izgubile pune, bogate slike i metafore, kao nanesene gustim potezima boje. Te su slike katkad crne i mračne, no jednako su inspirativne, ispunjene pravilno doziranim humorom, (auto)ironijom i, kad je moguće, magijom...
Tema • 05.02.2019.

Istražili smo: Užitak ili kazna – o novim kurikulumima za Hrvatski jezik

U želji da saznamo što struka misli o novim kurikulumima za nastavni predmet Hrvatski jezik u osnovnim školama, gimnazijama i srednjim strukovnim školama, uputili smo poziv na adresu 30-ak pisaca, urednika, nastavnika, knjižničara, predstavnika knjižnih strukovnih udruga i institucija, književni kritičara...sa zamolbom da za naš portal prokomentiraju nove kurikulume.