Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Robert P. Hajszan

Gradišćanskohrvatske panonske teme

  • Nakladnik: Hrvatska matica iseljenika
  • 07/2014.
  • 120 str., meki uvez
  • ISBN 9789536525751
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Knjiga izabranih Gradišćanskohrvatskih panonskih tema Roberta Hajszana ima dvostruku vrijednost. S jedne strane dokumentira sustavan rad jednog zanimljivog povjesničara i filologa, dok s druge strane pokazuje snagu gradišćanskohrvatske zajednice koja u Austriji gotovo pola tisućljeća uspijeva njegovati i razvijati svoj jezik i kulturu unutar većinske germanofone zajednice.

Izabrani radovi Roberta P. Hajszana objavljeni su u netom tiskanoj knjizi pod naslovom "Gradišćanskohrvatske panonske teme", kojoj građa obuhvaća devet studija, feljtona i refleksija što ih je autor objavljivao u recentnoj srednjoeuropskoj periodici u više zemalja od godine 1979. do naših dana. Uvršteni radovi su: "Naseljavanje hrvatskih kolonista na vlastelinstvu Novi Grad", "Novigradski glagoljski fragment brevijara", "Kršćanske Hrvatske novine", "Josip Haydn – gradišćanskohrvtski komponist?", "Gradišćanskohrvatske narodne priče slavljenika Antona Leopolda", "Književni časopisi Hrvata u Austriji", "Ivan Manlius", "Nove novine iz Ugarske" i "Razvitak panonske regije – s posebnim osvrtom na gradišćanskohrvatski element i O jezičnim obilježjima u pripovijetkama sakupljenim u Gradišću od Balinta Vujkova". Povjesničar, publicist i filolog Robert Hajszan (Pinkovac, Austrija, 16. srpnja 1948.) dokazao se tijekom trideset i pet godina kao pouzdan poznavatelj gradišćanskohrvtske povijesti, jezika i cjelokupne kulture te kao pisac i sveučilišni predavač. 


Osnovno obrazovanje stekao je u rodnom mjestu, a gimnaziju završava u Grazu 1968. Godine 1971. diplomirao je povijest i hrvatski jezik na Pedagoškoj akademiji u Željeznu. Usavršava se na Sveučilištu u Beču, gdje je doktorirao godine 1979. godine. 

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –