Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Aleksandra Ščukanec

Njemačko-hrvatski jezični dodiri u Gradišću

  • Nakladnik: Hrvatska matica iseljenika
  • 01/2012.
  • 432 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789536525591
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Opsežna monografija daje cjelovitu suvremenu sliku stanja  gradišćanskohrvatskoga jezičnoga blaga i dominantnih procesa u njegovoj kulturološkoj dimenziji početkom 21. stoljeća, unutar germanofone zajednice u Austriji. Analiza obuhvaća jezičnu građu od pisanih izvora do internetskih foruma.

Federalna unija europskih manjinskih grupa (FUEN) na siječanjskoj je konferenciji razrađivala strategije za jačanje malih jezičnih zajednica u vezi s novim Lisabonskim ugovorom i s budućim EU-programima do 2014. godine, koje su potrebne i gradišćanskohrvatskome jeziku. Kao što je poznato, prema UNESCO-u polovica od 6000 svjetskih jezika smatra se ugroženima. Za UNESC-ov Atlas ugroženih jezika predložen je i gradišćanskohrvatski jezik.

Imajući u vidu činjenicu da se u Aleksandrinoj knjizi obrađuje jezična problematika hrvatske nacionalne manjine u Austriji, koja je tijekom gotovo pola tisućljeća uspjela očuvati svoj jezik, kulturu i identitet, ali koja je iz godine u godinu brojno sve slabija i izložena sve većem pritisku germanofone okoline, ovo istraživanje je znatan doprinos ekolingvističkim nastojanjima da se opišu ugroženi jezici te da se tako usmjeri pozornost opće i znanstvene javnosti na potrebu njihova očuvanja.

***

Aleksandra Ščukanec
je rođena 1984. godine u Zagrebu. Po završetku studija i doktorata na FF, od 2007. godine radi kao znanstvena novakinja-asistentica na Odsjeku za germanistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Aleksandra Ščukanec docentica je na Odsjeku za germanistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Bavi se sociolingvističkim istraživanjima, a doktorirala je obranom disertacije "Njemačko-hrvatski jezični dodiri u Gradišću: sistemskolingvistički, sociolingvistički i jezičnobiografski aspekti".

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –