Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vesna Kukavica

Umreženi identiteti

  • Nakladnik: Hrvatska matica iseljenika
  • 12/2013.
  • 314 str. , meki uvez
  • ISBN 9789536525720
  • Cijena: 19.91 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Knjiga izabranih publicističkih radova "Umreženi identiteti" autorice Vesne Kukavice
činjenično ruši uobičajene stereotipe u javnosti o hrvatskom iseljeništvu i pruža nam potpuno drukčiju sliku naše dijaspore u 21. stoljeću. Ovo je slika inovativne i kreativne hrvatske dijaspore koja u izazovima nalazi prilike za trajno očuvanje veza s domovinom i uspješno širenje hrvatskog imena svijetom.

Građa knjige uz odabrane feljtone i prikaze obuhvaća 60 eseja o globalnoj i dobro umreženoj Hrvatskoj koju čine potomci hrvatskih iseljenika i suvremeni hrvatski migranti - afirmirani u raznim područjima ljudske djelatnosti. Oni unose novi duh u stare iseljeničke zajednice i grade moderne mostove, kako između stare dijaspore i domovine, tako i između Hrvatske i suvremenoga svijeta. Uz to, ova knjiga donosi i zanimljive sudbine običnih, a opet jedinstvenih ljudi koji su imali snage i hrabrosti krenuti ususret drukčijim kulturama.  

Autorica knjige je profesorica književnosti Vesna Kukavica. Riječ je o zagrebačkoj kulturnoj djelatnici i novinarki. Rukovoditeljica je Matičina Odjela za nakladništvo i višegodišnja urednica Hrvatskog iseljeničkog zbornika. Uredila je tridesetak knjiga i brošura. Objavila je više stotina prikaza i feljtona iz područja kulture na hrvatskom i engleskom jeziku u časopisima i zbornicima u RH i inozemstvu, te monografiju s područja književnosti migranata. Surađuje u periodikama: Journal of Croatian Studies (New York), Zajedničar (Pittsburgh), Hrvatski vjesnik / The Croatian Herald (Melbourne), Organo informativo del Club croata de Punta Arenas − Male novine (Punta Arenas), Hrvatske novine (Željezno), Hrvatski glasnik (Budimpešta), Živa zajednica / Lebendige Gemeinde (Frankfurt) i Hrvatska riječ (Subotica). Objavljuje tekstove u dnevnim  i tjednim listovima. 
Predavala je na stručnim simpozijima teme vezane uz kulturu i književnost migranata.
 
Izbor radova je izvršio dr. sc. Ivan Čizmić iz zagrebačkoga Instituta Ivo Pilar, koji knjigu potpisuje kao urednik.  Recenzenti knjige su dr. sc. Željko Holjevac s Filozofskog fakulteta i dr. sc. Božo Skoko s Fakulteta političkih znanosti.

Božo Skoko    

****

Eseji su posvećeni Hrvatima koji izvan Hrvatske svojim umnim uvidima i poduzetnom stvaralačkom snagom generiraju inovativne materijalne i duhovne vrijednosti u neposrednom suočavanju s izazovima suvremene digitalnosti i virtualnosti, pri čemu se uvijek ponovno pozicioniraju i umrežavaju u kompleksnosti i dinamičkoj promjenjivosti informacijske stvarnosti.

Portretirajući pojedine tiskovine i druge oblike informiranja u uvrštenim feljtonima, autorica uvjerljivo naglašava raširen fenomen multimedijalnosti u sklopu disperziranih iseljeničkih i manjinskih zajednica i izvan njih. U izabranim prikazima zorno umrežava neke primjere znanstvenoga pregalaštva u domovini o iseljeničkim i manjinskim temama s pojedinim memoarskim i drugim nastojanjima iz pera samih hrvatskih iseljenika. 

Čitanjem ove zbirke eseja, feljtona i prikaza upija se razrađen sustav misli koji počiva na konstruktivnoj vezi teorijskih okvira sa socijalnim kontekstom, ali ne kao neka beznadna kritika tehnološki izdiferencirane civilizacije, nego kao horizont koji afirmira ljudsku osobnost, pri čemu se suvremeni hrvatski iseljenici i pripadnici hrvatskih manjina u Europskoj uniji i izvan nje pojavljuju kao relevantni sugovornici u svijetu umreženih identiteta. Pouzdan putokaz prema toj dimenziji, koji donosi ova knjiga, može se samo preporučiti ukupnom domovinskom i iseljenom čitateljstvu.

Željko Holjevac

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –