Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Cristóvão Tezza

Vječni sin

  • Nakladnik: Naklada Ljevak
  • Prijevod: Tanja Tarbuk
  • 07/2015.
  • 208 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533038452
  • Cijena: 149.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

U ovom višestruko nagrađivanom autobiografskom romanu autor uvodi čitatelja u svijest mladog oca čiji je sin Felipe rođen s Downovim sindromom. Od prvobitnog šoka nakon postavljene dijagnoze preko ulaska u svijet bolnica i terapija, Tezza isprepleće priču o životu svog sina s pričom o tome kako je ona iz temelja izmijenila njegov vlastiti život.

Za Tezzu je priča o sinu svođenje računa sa samim sobom i vlastitim ograničenjima i kao čovjeka i kao pisca te naposljetku mirenje sa životnim ironijama i slučajnostima. Kako je njegovu sinu postajalo sve bolje, otac je dobivao sve snažniju potvrdu da je vrijedilo vjerovati i boriti se, a stalna čežnja za "normalnim" životom koji se nikako ne može dosegnuti za glavnog je junaka počela označavati vlastitu slabost i sramotu s kojom se mora uhvatiti u koštac i pobijediti je.

Iako je riječ o ljudskoj drami koju otac proživljava kad se suoči s rođenjem hendikepiranog djeteta, ova iskrena i duboka priča lišena je sentimentalnosti i patetike. Autentičnost pripovjedačeva glasa u romanu Cristovaa Tezze "Vječni sin" počiva ne samo u autentičnosti iskustva autora knjige – profesora lingvistike, višestruko nagrađivanog pisca i oca Felipea, rođenog s Downovim sindromom. Trezveni glas vodi čitatelja kroz trenutke tjeskobe, frustriranosti i krivnje, ali i nade i spoznaje da je ravnotežu moguće dohvatiti tek uz pomoć bespoštednog suočavanja s vlastitim nedostacima i slabostima.

***

Cristóvão Tezza (1952) jedan je od najuglednijih suvremenih brazilskih pisaca. U Portugalu je studirao portugalski jezik i književnost a doktorirao je u Sao Paolu 2002. godine. Autor je nekoliko udžbenika iz lingvistike. Za roman "Kratki prostor" između boje i sjenke dobio je prestižnu brazilsku književnu nagradu Machado de Assis, a roman "Vječni sin", koji je objavljen na dvadesetak jezika, dobio je pregršt nagrada, između ostalih i "Zaffari & Bourbon" 2009, "Portugal Telecom" 2008, "Sao Paolo de Literatura – Melhor Livro do Ano" 2008, "Jabuti – Melhor Romance" 2008, "Bravo" 2008, APCA 2007.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –