Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Edna O’Brien

Male crvene stolice

  • Nakladnik: Naklada Ljevak
  • Prijevod: Ivana Ostojčić , Marko Kovačić
  • 06/2016.
  • 288 str., meki uvez
  • ISBN 9789533039152
  • Cijena: 17.12 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Naslov romana "Male crvene stolice" odnosi se na 20. godišnjicu opsade Sarajeva, koja je obilježena postavljanjem 11541 crvene stolice u čast jednakog broja poginulih u Sarajevu, među kojima i 643 djece.

Roman započinje dolaskom glavnog lika, dr. Vlada Dragana, u učmalo irsko mjestašce Cloonoila, gdje se predstavlja kao iscjelitelj i seksualni terapeut i uskoro svojom karizmom očara mještane, a pogotovo žene. Jedna od mještanki, udana Fidelma McBride, koja je nezadovoljna u braku i nesretna jer nema djece, podliježe njegovom šarmu, što je dovodi u opasnost i na koncu joj posve uništi život, nakon što dozna da je čovjek u kojeg se zaljubila i s kojim je zatrudnjela ratni zločinac.

Kroz roman se provlači tema imigracije, iskorijenjenosti, posljedica rata i prirode zla – kroz opis glavnog lika, psihopatskog monstruma bez sposobnosti za kajanje, koji se pojavljuje u irskom gradiću zamaskiran u kultiviranog, empatičnog iscjelitelja s karizmom koja osvaja mještane. Edna O’Brien za svoj je roman "Male crvene stolice" dobila brojne pohvale svojih eminentnih kolega – poput slavnog Philipa Rotha, koji je njezin roman proglasio remek-djelom, Josepha O’Connora, koji je ubraja među najveće irske pisce svih vremena, Johna Banvillea, koji roman naziva hrabrim, briljantno napisanim i prije svega humanim.

Edna O’Brien (rođ. 1930.) irska je spisateljica, autorica romana, zbirki priča i pjesama, drama i memoarske proze. Rođena je u katoličkom selu s dvjestotinjak stanovnika u zapadnoj Irskoj. Počela je pisati već u djetinjstvu. Odgojena u strogom katoličkom duhu, ipak je uspjela pobjeći sa sela i završiti studij farmacije u Dublinu. Udala se za književnika Ernesta Geblera i odselili su u London gdje se u potpunosti posvetila pisanju.

U svojim djelima često se bavi unutarnjim životom žena i njihovim problemima. Njezin prvi roman "Seoske djevojke" (The Country Girls, 1960), prvi dio ciklusa "Country Girls Trilogy", odmah joj je donio popularnost. Njezini romani iskazuju njezin očaj zbog položaja žene u suvremenom društvu, a ponajviše zbog represivnog odgoja djevojčica. Provokativne knjige ove irske književnice, bile su, isto kao i knjige Jamesa Joycea i Franka O’Connora, zabranjivane u Irskoj.

Opusom hvaljenim od strane književne kritike i nagrađivanim brojnim književnim nagradama Edna O’Brien stekla je status modernog klasika irske književnosti. Za svoje je knjige dobila brojne ugledne književne nagrade. Živi u Londonu.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Edna O'Brien –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –