Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Núria Amat

Ljubav i rat

  • Nakladnik: Hena com
  • Prijevod: Boris Dumančić
  • 10/2016.
  • 324 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789532591477
  • Cijena: 139.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

U Barceloni 1936., te mračne godine španjolske povijesti, počinju dvije paralelne priče: jedna je prožeta iznenadnom i snažnom ljubavlju dvoje svjetonazorski potpuno različitih ljudi, a drugu ispunjavaju užasi, stradanje i patnja. Valentina Mur u ljubavnoj je vezi s markantnim komunistom Ramonom Mercaderom, koji će četiri godine poslije postati poznat kao ubojica Lava Trockog, kada prisustvuje uhićenju Ramonova rođaka Artura Ramonede. Taj će slučajni susret biti fatalan za oboje. Njih će dvoje, ona kao revolucionarka i borkinja za ravnopravnost žena i on, sin industrijalca, zaljubljenik u umjetnost i filozofiju proći krvavu ratnu kalvariju svjedočeći o neuništivosti ljubavi ratu usprkos.

"Ljubav i rat" prvi je Amatin roman napisan na katalonskom u kojem priziva bolna sjećanja na strahote Španjolskog građanskog rata, ali ispisuje i nježnu posvetu ljubavi. Potresna je to i slojevita ratna priča obilježena uništenom i spaljenom zemljom, podjelama unutar zaraćenih strana i stradanjem civila.

Nuria Amat za ovaj je roman prošla gustu arhivsku građu iznoseći povijesne fakte uvjerljivo i vjerodostojno i s osjećajem za detalj. Stvarne se povijesne ličnosti u romanu sudaraju s fiktivnim tvoreći izvanrednu knjigu kao trajan podsjetnik na strašnu moć ideološkog zavođenja i patnju koja iz rata proizlazi. Ne zaboravljajući, pritom, da je ljubav jedina dimenzija koja nadvisuje i rat i ideologiju.

Núria Amat (1950., Barcelona) jedna je od najcjenjenijih suvremenih španjolskih spisateljica koja je velik dio života provela je u SAD-u, Meksiku, Kolumbiji, Berlinu i Parizu. U Barceloni je doktorirala informatiku, a studirala je i knjižničarstvo. Pisanjem se bavi već četiri desetljeća i dosad je objavila petnaest knjiga koje su doživjele brojne prijevode i bile ovjenčane raznim španjolskim i međunarodnim nagradama. Između ostalog, za roman "Ljubav i rat" osvojila je nagradu “Ramon Llull” 2011. Kvalitetu njene proze kritika je zamijetila već kod prvih objavljenih radova, obilježenih inovativnim pristupom i metatekstualnošću (roman prvijenac Pan de boda i kratke priče objavljivane u periodici). U narednim djelima, pa sve do današnjih dana, Nuria Amat ustrajava u tematizaciji značajnih tema iz španjolske povijesti ali i kritičkom prikazu recentne europske stvarnosti, uz oprobavanje u različitim književnim postupcima, što redovito rezultira djelima iznimne kakvoće, sadržajnosti i literane snage.

Napisala je 2 knjige poezije: "Amor infiel" (2004.), "Poemas impuros" (2008.), 3 knjige kratkih priča: "Amor breve" (1990.), "Monstruos" (1991.), "El siglo de las mujeres" (2000.) te 10 romana: "Pan de boda" (1979.), "Narciso y armonia" (1982.), "El ladron de libros" (1988.), "Todos somos Kafka" (1993.), "Viajar es muy dificil" (1995.), "La intimitad" (1997.), "El pais del Alma" (1999.), "Reina de America" (2001.), "Deja que la vida llueva sobre mi" (2008.), "Ljubav i rat" (2011.).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Ljubav i rat - Núria Amat –

– Komentari –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –