Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Tina Varga Oswald

Péter Esterházy : Uvod u postmodernizam

  • Nakladnik: Naklada Ljevak
  • 10/2016.
  • 188 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533039480
  • Cijena: 139.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Knjiga "Péter Esterházy: Uvod u postmodernizam" plod je autoričina višegodišnjeg istraživanja i djela Pétera Esterházyja, kao i fenomena književne kulture Srednje Europe te komparatističkih povezivanja mađarske i svjetske književnosti.

Knjiga je dobrodošla zbog paradoksa koji se nalazi u činjenici da je u Hrvatskoj preveden zaista veliki broj Esterházyjevih djela, dok je u znanosti o književnosti jedan od najpoznatijih suvremenih mađarskih književnika još uvijek ostao neistražen. Autoričina knjiga izvrsno popunjava upravo tu golemu prazninu u hrvatskoj znanstvenoj i stručnoj recepciji književnih tekstova mađarskog klasika.

Knjiga Tine Varga Oswald može poslužiti kao ogledni model za daljnja istraživanja opusa pisca u žarištu rasprave te za daljnja istraživanja Srednje Europe shvaćene kao osobitoga identitetskog obrasca kojim se omogućuje kulturno povezivanje različitih nacija i njihovih književnosti u jedan fluidan, ali svakako značenjski poticajan interferentan prostor.

Jakov Sabljić

Knjiga Tine Varga Oswald mogla bi se nazvati pregledom jednog bliskog kulturnog razdoblja koje još uvijek ima utjecaja na sadašnju svjetsku i pojedinačnu nacionalnu kulturu i književnost. Dodatna je vrijednost knjige u tome da mađarsku književnost autorica razmatra i kontekstualizira i iz izvanmađarske perspektive.

Zoltán Medve

Tina Varga Oswald rođena je 1982. u Osijeku. Diplomirala je hrvatski jezik i književnost, a 2010. godine doktorirala na Filozofskom fakultetu u Osijeku s temom Poetički međuprostor Petera Esterhazyja: između kasnog modernizma i postmodernizma. Na istom fakultetu predaje predmete iz područja svjetske književnosti. Znanstvene radove iz područja komparativne književnosti i teorije književnosti sustavno objavljuje od 2006. godine u mnogobrojnim književnim časopisima (Riječ, Journal of Language and Cultural Education, Lingua Montenegrina, The Journal of Education Culture and Society) i u više zbornika sa znanstvenih skupova. Uredila je zbornik studentskih radova "Priča, pripovijedanje, interpretacija", 2010.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –