Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Jasna Kovačević

Narodna knjižnica : Središte kulturnog i društvenog života

  • Nakladnik: Naklada Ljevak
  • 10/2017.
  • 240 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533551357
  • Cijena: 19.78 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Knjiga dr. sc. Jasne Kovačević, ugledne knjižničarke i dugogodišnje voditeljice kultne Knjižnice i čitaonice Bogdana Ogrizovića, predstavlja novum na tržištu knjiga. Naslovljena "Narodna knjižnica – Središte društvenog i kulturnog života", knjiga tematizira kulturnu i društvenu legitimaciju knjižnice kao ustanove u kulturi s obzirom na stalne promjene društvenog konteksta koje upravo i ističu knjižnicu kao ustanovu otvorenu prema ljudima i društvu u cjelini težeći većoj proaktivnosti kako bi vlastitom inicijativom pokrenule promjene u društvu.

Knjiga je podijeljena na teorijski i istraživački dio. Na temelju provedena istraživanja, a uvidom u recentna promišljanja o narodnim knjižnicama, autorica predstavlja sve aspekte rada suvremenih narodnih knjižnica. Rezultati navedenog istraživanja važni su za izgradnju i unapređenje knjižničnih usluga prema željama i potrebama korisnika te mogu poslužiti drugim narodnim knjižnicama kao predložak za donošenje takve dugoročne strategije u kojoj bi narodne knjižnice aktivno uključile lokalnu zajednicu u planiranje, oblikovanje i pružanje knjižničnih usluga, to više što je takvih istraživanja u hrvatskoj knjižničarskoj zajednici još uvijek nedovoljno.

Korištenje podataka prikupljenih istraživanjem vrlo je važno za daljnja promišljanja o djelovanju narodne knjižnice, posebice u Gradu Zagrebu. Ono je vrlo važno i potrebno u dugom vremenskom razdoblju ekonomske krize hrvatskog društva koje knjižnicama donosi smanjenje godišnjih proračuna, a one, unatoč tomu, ulažu maksimalne napore da njihovi korisnici to ne primijete. Na taj način knjižnice potvrđuju svoju proaktivnost.

Knjiga Jasne Kovačević vrijedan je doprinos teoriji i praksi narodnog knjižničarstva u Hrvatskoj. Autorica sustavno i promišljeno izlaže različite aspekte položaja knjige i knjižnične djelatnosti u suvremenoj kulturi. U središtu se knjige nalazi knjižnica kao kulturni fenomen, njezina uloga u poticanju čitanja, važnost organiziranja knjižničnih programa za korištenje knjižnice i vidljivost knjižnice u lokalnoj zajednici te povezanost knjižničnih programa sa zadovoljstvom korisnika.

Zbog novog pogleda na narodnu knjižnicu kao iznimno vrijedan kulturni fenomen koji utječe na kulturu čitanja, obrazovanje i zadovoljstvo pojedinca, a samim time i na društvo u cjelini, knjiga Jasne Kovačević otvara novu stranicu u stručnoj i znanstvenoj literaturi, ali i nove poglede na knjižnicu kao nezaobilazan kulturni fenomen u suvremenom društvu.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –