Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Moacyr Scliar

Njegovo Veličanstvo od Xingua

  • Nakladnik: Hena com
  • Prijevod: Katarina Ramljak
  • 05/2018.
  • 272 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789532592085
  • Cijena: 129.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Ovaj je roman ispovijest bezimenog junaka koji, ležeći u bolesničkoj postelji negdje u Brazilu, odlučuje liječniku ispripovjediti svoju priču. Čitav svoj život ispleo je oko figure doktora Nutelsa kojeg je upoznao dok su još bili djeca, na brodu Madeiri kojim su doplovili u Brazil bježeći iz Rusije, i na neki je način opsjednut njime. Na brodu se dvojica dječaka snažno povezuju, a protagonist će do kraja života nositi uspomenu na to prijateljstvo. Iako se više nikad nisu vidjeli, čuli ili si pisali, Noel ga je nepovratno obilježio i, premda neprisutan, vodio kroz život. Kroz protagonistova sjećanja i anegdote pred čitateljem se otvara kompleksna priča o prijateljstvu, ruskim Židovima koji su imigrirali u Brazil te odnosu brazilske politike i domorodačkog stanovništva.

"Njegovo Veličanstvo od Xingua" roman je ispisan u formi frenetične struje svijesti, istovremeno natopljen i melankolijom i humorom. Moacyr Scliar otvara važne teme ljubavi, mržnje i opsjednutosti, politike i povijesti te nikad ispisanih pisama. Dajući glas vlasniku malene trgovine "Njegovo Veličanstvo", ovaj veliki brazilski klasik posreduje u život malog čovjeka reflektirajući kroz njega svu složenost brazilskog društva u povijesnom trenutku brojnih previranja.

Scliarov je glas osvježavajuć; njegovo je umjetničko korijenje jednako čvrsto postavljeno u židovskoj tradiciji i mitologiji te u brazilskoj književnoj povijesti. - The Washington Post

Moacyr Scliar (1937., Porto Alegre – 2011., Porto Alegre) bio je poznati brazilski pisac i liječnik, sin židovsko-ruskih emigranata. Godine 1963. završio je medicinu na Sveučilištu u Rio Grande de Sulu te se specijalizirao u području javnog zdravstva. Osim toga, radio je i kao sveučilišni profesor. Godine 2003. izabran je za člana "Academia Brasileira das Letras". Izdao je preko sedamdeset knjiga, a njegov opsežni opus – koji uključuje novele, kratke priče, knjige za djecu i mlade te romane – osigurao mu je mjesto među najvažnijim suvremenim piscima čitave Latinske Amerike. Njegove knjige prevedene su i objavljene u preko 20 zemalja, a za svoja je djela dobio vrlo značajne književne nagrade – četverostruki je dobitnik nagrade "Jabuti" te je dobio nagrade "APCA" i "Casa de las Américas". Dva su njegova romana adaptirana za film; "Um Sonho no Caroço do Abacate" 1998. godine i "Sonhos Tropicais" 2002. godine.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Komentari –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –