Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Anna Kim

Zamrznuto vrijeme

  • Nakladnik: Naklada Ljevak
  • Prijevod: Boris Perić
  • 10/2018.
  • 168 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533552057
  • Cijena: 119.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

U romanu "Zamrznuto vrijeme" (Die gefrorene Zeit), nagrađenom Nagradom Europske unije za književnost 2012., autorica Anna Kim nastavlja gdje je stala u svojemu debitantskom proznom djelu "Die Bilderspur" (Trag slika), istražujući koncepte kao što su drugi/drukčiji i njihovo odražavanje na sadašnjost.

Više od trideset tisuća ljudi vodi se kao nestalo pri Međunarodnom odboru Crvenog križa od svršetka rata u bivšoj Jugoslaviji. Do danas ih se uspjelo identificirati nešto više od dvadeset tisuća. To je pozadina priče što je Anna Kim priča u svojoj knjizi: potraga Kosovara Luana Alushija za svojom nestalom suprugom Fahrijom i postupno prodiranje pripovjedačice, relativno neiskusne zaposlenice Crvenoga križa, u kompleksni kontekst iza tog traumatičnog događaja.

Glavna junakinja – ispunjavajući uz Luanovu pomoć ante mortem upitnik kako bi doznala što više podataka o njegovoj ženi – upoznaje svakodnevni život albansko-srpske konfliktne zone na Kosovu, kao i zahtjevan rad arheologa, forenzičkih medicinara i antropologa… Pritom se pred njom otvaraju nepregledni svjetovi prepuni fragmentiranih sjećanja, prekinutih biografija i nepovratnih životnih trenutaka.

Dokumentarni aspekt ipak je samo površinski sloj romana. U njegovoj dubini, Kim kroz svoje likove i njihovu potragu za nestalom osobom istražuje razarajući učinak što ga gubitak ostavlja na one koji ostaju, odnosno ukazuje na bespomoćnost koja se javlja dok se njihovi životi nastavljaju u "zamrznutom vremenu". Ova mješavina činjenica i snažnih, nabijenih osjećaja čini "Zamrznuto vrijeme" dirljivim promišljanjem gubitka i traganjem za završetkom.

**

Zamrznuto vrijeme je roman koji će dugo ostati u vama: riječ je o poetičnom i pomno artikuliranom djelu kojem su podjednako malo naškodili precizna dokumentarno-istraživačka forma i jezično eksperimentiranje. Vrijeme je u romanu Anne Kim ’zamrznuto’ i ’hladno’, ali zato u njegovoj dubini plamti toplina svetoga plamena. - Neue Zürcher Zeitung (NZZ)

Autorica suvereno spaja potresne ljubavne priče s građanskim ratom na Kosovu. Ovaj tekst prodorno propitkuje položaj mrtvih u našem životu i pobuđuje sjećanje na one koji su otišli. - Rolf Essig, Nürnberger Nachrichten

Kim je jedna od onih rijetkih spisateljica koje ekonomičnim jezikom uspijevaju prenijeti široko bogatstvo značenja. Nevjerojatno je dojmljiv način na koji prikazuje djelovanje traume na um. Od stravičnih slika i uspomena koje se svom silinom nameću u svakodnevnim aktivnostima do paranoičnih projekcija koje iskrivljuju uspomene na voljene osobe, ovo je pravi ’napredni tečaj’ prikaza disfunkcionalnosti. - Blog "A Year of Reading the World"

Anna Kim rođena je 1977. godine u Daejeonu u Južnoj Koreji, a od 1984. živi u Beču, gdje je studirala filozofiju i kazališnu umjetnost. Godine 2000. na Sveučilištu u Beču magistrirala je na „teoriji romana” G. Lukácsa. Kim je objavila više kratkih priča, eseja i pjesama u novinama, književnim časopisima i antologijama. Napisala je, među ostalim, četiri romana koja su prevedena na više jezika: "Die Bilderspur" (Trag slika, 2004.), "Die gefrorene Zeit" (Zamrznuto vrijeme, 2008.), "Anatomie einer Nacht" (Anatomija noći, 2012.) i "Die große Heimkehr" (Veliki povratak kući, 2017.). Uz to, objavila je i zbirku eseja pod nazivom "Invasionen des Privaten" (Invazije privatnoga, 2011.).

Anna Kim dobitnica je mnogih priznanja, a za roman "Zamrznuto vrijeme" nagrađena je Nagradom Heinrich-Treichl austrijskoga Crvenog križa 2009., Stipendijom Eliasa Canettija iste godine te Nagradom Europske unije za književnost 2012. godine.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –