Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Navid Kermani

Izvanredno stanje : Putovanje u uznemireni svijet

  • Nakladnik: Naklada Ljevak
  • Prijevod: Ana Nemec
  • 05/2019.
  • 293 str., meki uvez
  • ISBN 9789533552781
  • Cijena: 129.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Nova knjiga Navida Kermanija "Izvanredno stanje : Putovanje u uznemireni svijet" politički je putopis vrlo nijansiranog i poetičnog stila, koji nas odvodi na put po obodu kriznoga pojasa islamskog svijeta: od Kašmira, Pakistana, Afganistana, preko arapskog svijeta, pa sve do naših europskih granica i obala, s kojih nam se problemi svjetske politike čine dalekima, a nesretne ljudske sudbine nestvarnima.

Ozbiljna i detaljna, reporterski živa, ali i obzirna i filozofična, gotovo osobna, ova hvaljena proza višedimenzionalno i mijenjajući perspektive izvještava o NATO-ovu ratu u Afganistanu, drugom licu globalizacije u Indiji, Sirijskom ratu, sukobima šijita i Kurda s tzv. Islamskom Državom u Iraku, palestinskim izbjeglicama...

Kermani je jedini izvjestitelj sa zapada koji je prisustvovao gušenju masovnih prosvjeda u Teheranu, a putovao je i sa sufijima u Pakistanu, razgovarao s ajatolahom Sistanijem u Najafu i svjedočio razmjerima izbjegličke katastrofe na Mediteranu. Njegovo "Putovanje u uznemireni svijet" svima je prikladan podsjetnik na to da ne postoji jedan islam, jedan skup islamskih uvjerenja i vjerovanja, kao što ne postoji jedno zapadno vjerovanje.

Ako želite vidjeti svakodnevni život ljudi u kriznim zonama Bliskoga istoka – život koji ne dopire do medija – trebali biste pročitati Kermanijevo obazrivo izvještavanje. Izvještavanje koje nećete tako skoro zaboraviti.
Deutschland-Radio

Kermanijeva temeljito pripremljena i pažljiva knjiga otkriva nam kako se rađa nasilje. Također nas podsjeća na to da žrtve i počinitelji koji žive daleko od nas imaju nešto zajedničko: ljudska su bića, baš poput nas.
Süddeutsche Zeitung

Nakon što pročitate ovu knjigu, odložit ćete je sretni što ste istovremeno bili dirnuti i poučeni.
Neue Zürcher Zeitung am Sonntag

Navid Kermani (1967., Siegen, SR Njemačka) njemački je pisac, publicist i doktor orijentalnih znanosti iranskog podrijetla. Studirao je filozofiju, orijentalistiku i dramu u Kölnu, Kairu i Bonnu. Doktorirao je s temom Bog je prekrasan: Estetsko iskustvo Kurana, koju je potom objavio u engleskom prijevodu. Bio je suradnik Frankfurter Allgemeine Zeitunga. Redovno objavljuje članke, književne kritike i putopisne tekstove u njemačkoj periodici (Süddeutsche Zeitung, Die Zeit, Neue Zürcher Zeitung, Der Spiegel).

Autor je nekoliko romana i esejističkih knjiga o islamu, Bliskom istoku i kršćansko-muslimanskom dijalogu. U predgovoru svoje knjige "Između Kurana i Kafke: Zapadno-istočna istraživanja" ističe da su njegov svjetonazor oblikovali utjecaji iz djetinjstva i život u njemačkom društvu. Dobitnik je brojnih prestižnih nagrada i priznanja za svoj književni i akademski rad.

Nagrade: Kulturna nagrada Savezne države Hessen (2009.), Buben-Rosenzweigova medalja (2011.), Nagrada Kleist (2012.), Nagrada za javni nastup Ciceron (2012.), Nagrada Joseph Breitbach (2014.), članstvo u Akademiji znanosti, humanistike i umjetnosti Nordrhein-Westfalena (2015.), Nagrada za mir Udruženja njemačkih knjižara (2015.), finalist Nagrade za književnost Jan Michalski za knjigu "Između Kurana i Kafke: Zapadno-istočna istraživanja" (2015.).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –