Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Simon Mawer

Praško proljeće

  • Nakladnik: Naklada Ljevak
  • Prijevod: Mišo Grundler
  • 05/2019.
  • 384 str., meki uvez
  • ISBN 9789533552668
  • Cijena: 139.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Ljeto je 1968., godine ljubavi i mržnje, Praškog proljeća i hladnoratovske zime. Dvoje studenata iz Engleske – Ellie i James – sprema se na obilazak Europe autostopom, bez određenog cilja osim otkrivanja Europe i samih sebe. Negdje u južnoj Njemačkoj iznenada i bez posebnog razloga odluče posjetiti Čehoslovačku, iz koje se svijetu smiješi „socijalizam s ljudskim licem“ Alexandera Dubčeka.

U međuvremenu Sam Wareham, prvi tajnik u britanskoj ambasadi u Pragu, promatra razvoj događaja s mješavinom diplomatskog cinizma i mladenačke strasti. U društvu češke studentice Lenke Konečkove pronalazi put u svijet čehoslovačke mladeži, njihovih nada i ideala. Čini se da se po prvi put otvara mogućnost za ostvarenje tih ideala iza „željezne zavjese“.

Ipak, u pozadini se neumoljivo okreću kotači politike. Sovjetski vođa Leonid Brežnjev postavlja zahtjeve Alexanderu Dubčeku, a trupe Crvene armije gomilaju se na češkim granicama. Kako će prijeteća katastrofa utjecati na fragilne živote onih koji su se zatekli usred invazije?


Praško proljeće uranja u vrtoglavo uzbudljive dane u Čehoslovačkoj 1968. – uživanje u novim slobodama, nadanja koja su brutalno uništena i politiku – iza kulisa i na češkim ulicama. Sve što biste mogli poželjeti od uzbudljivog romana.
Australian Book Review

Praško proljeće prekrasno je atmosferičan portret jednog grada u romanu koji je ljubavni koliko i politički, povijesni i špijunski. Briljantno.
The Times

Maestralno i dramatično, u rangu vrhunske proze kakvom se Mawer proslavio.
The Sunday Times

Uzbudljiva priča smještena u pomno istraženo (i jako dobro odabrano) doba povijesti. Čitatelj je cijelo vrijeme svjestan da je politički i društveni optimizam koji Mawer tako uspješno dočarava zapravo tragično neutemeljen. No to što je čitatelj upućeniji u pravo stanje stvari od junaka romana podiže napetost i čini njihov neutemeljeni optimizam to tragičnijim.
PW

Simon Mawer, engleski romanopisac, autor je deset romana i dviju knjiga eseja. Prvi roman "Chimera" nagrađen je Nagradom McKitterick, roman Mendel's Dwarf bio je u širem izboru za prestižnu Nagradu Booker, a našao se i na popisu New York Timesovih najboljih knjiga u 1998. godini te u finalu Nagrade LA Times Book Prize. Roman "The Glass Room bio je u užem izboru za Nagradu Booker, a roman "The Girl Who Fell From the Sky" osvojio je Nagradu Walter Scot"t za povijesne romane.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –