Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Jasmin B. Frelih

Na/Pola

  • Nakladnik: Naklada Ljevak
  • Prijevod: Jagna Pogačnik
  • 06/2019.
  • 360 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533552507
  • Cijena: 17.12 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Jasmin B. Frelih, jedan od najznačajnijih suvremenih slovenskih pisaca mlađe generacije, napisao je hvaljen antiutopijski roman pod nazivom "Na/pola", za koji je dobio Nagradu za najbolje debitantsko djelo na slovenskom Sajmu knjiga 2013. i Nagradu Europske unije za književnost 2016. godine.

Radnja romana odvija se u ne tako dalekoj budućnosti: mala pogreška u globalnoj komunikacijskoj mreži dovela je do toga da dotad ujedinjena civilizacija počinje pucati po šavovima. Najizloženiji su milenijalci, zatočeni u svijetu koji se raspada, a koji nisu željeli… Među njima su i prijatelji iz djetinjstva – Evan, ovisnik i kazališni redatelj koji priprema ambicioznu predstavu, Kras, bivši ministar rata i obiteljski patrijarh koji u društvu bližnjih proslavlja pedeseti rođendan, te Zoja, poznata anarhistička pjesnikinja koju uhodi opasan čudak. Glavni junaci očajnički nastoje oživjeti čaroliju nekadašnjega života, a njihovi putevi ponovno se isprepleću u potrazi za slavom, pripadanjem i smislom.

Svijet Frelihova romana u potpunosti je rascjepkan. Pritom je komunikacija onemogućena, a geografske i kulturne razlike brišu se. Bez obzira na to gdje se priče zbivaju, njegovi likovi imaju zajednički osjećaj da žive u fragmentiranom i nestalnom svijetu. To vrijedi kako za njegovu zbirku kratkih priča "Ideoluzije" (2015.) tako i za roman "Na/pola". Eksperimentalnim stilom i usredotočenošću na proturječja modernoga svijeta, autor u ovom nagrađivanom djelu propituje opasnosti koje krije budućnost, kao i samu prirodu romana.

Frelihov roman donosi zgusnutu i na pojedinim mjestima hipnotičku priču, magičnu i gotovo proročku… - Matej Bogataj, Delo

Frelih kompozicijski i jezično piše živahno, ali najvažnije je što donosi moćan glas novoga naraštaja. - Iz obrazloženja Nagrade za najbolje debitantsko djelo na slovenskom Sajmu knjiga 2013.

Roman Na/pola dobar je jer prepoznaje čovjekovu unutarnju i vanjsku pomutnju i pri tome pršti stvaralačkom energijom. - Ana Schnabl

Jasmin B. Frelih, slovenski književnik i urednik, rođen je u Kranju 1986. godine. Njegov prvi roman "Na/pola" (Na/pol), koji je objavljen 2013. u izdanju Cankarjeve založbe, dobio je odlične kritike i veliku medijsku pozornost. Autor je za tu knjigu primio Nagradu za najbolje debitantsko djelo na slovenskom Sajmu knjiga 2013. i Nagradu Europske unije za književnost 2016. Osim toga, spomenuti roman, koji možete čitati na hrvatskom jeziku u prijevodu Jagne Pogačnik, našao se u užem izboru za Nagradu Kresnik – značajnu slovensku književnu nagradu – za najbolji roman 2013. Frelih je 2015. godine objavio zbirku kratkih priča pod nazivom "Ideoluzije", a usto je i urednik književnoga časopisa I.D.I.O.T. Autorovi tekstovi i prijevodi objavljeni su u brojnim slovenskim književnim časopisima.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– EUPL 2016 Interview with Jasmin B Frelih, Slovenia –

This media could not be embedded.
Please check if the media is allowed to be embedded.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –