Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Rijeka i okolica u mađarskim putopisima XIX. stoljeća

  • Nakladnik: Srednja Europa
  • Urednik: Csaba Gy. Kiss, Franciska Ćurković-Major
  • 05/2020.
  • 266 str., meki uvez
  • ISBN 9789538281167
  • Cijena: 139.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

“Mađare je oduvijek more privlačilo na jedan poseban, moglo bi se čak reći, pomalo i metafizički način, jer im se izdaleka, dok su još o njemu sanjali, činilo poput kakvog nestvarnog priviđenja, poput sna ili neke davno obećane ljepote za kojom su čeznuli. (...) U vrijeme kada su nastali ovi tekstovi između Rijeke i Budimpešte nedvojbeno je bilo sličnosti, kako u modernoj gradnji, tako i u dinamičnom razvoju bez premca. Treba spomenuti i to da su mađarski suvremenici krajem XIX. stoljeća Rijeku u određenom pogledu smatrali bratskim gradom Budimpešte. Ta povezanost i danas postoji: Rijeka i budimpeštanska četvrt Csepel su gradovi prijatelji.”

"Rijeka i okolica u mađarskim putopisima XIX. stoljeća" zbornik je mađarskih putopisnih crtica o Rijeci i okolici od kraja 18. do početka 20. stoljeća donosi zapise i ulomke iz dnevnika mađarskih putopisaca, profesora, političara 19. stoljeća koji su putovali i živjeli po Rijeci, riječkoj okolici, Istri i kvarnerskim otocima, bilježeći opažanja o krajoliku, gradovima, ljudima, znamenitostima, svakodnevnom životu.

Zbornik su priredili Csaba G. Kiss i Franciska Ćurković-Major, koja ih je prevela s grupom suradnika, dok je predgovor napisao Irvin Lukežić.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –