Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Linda Boström Knausgård

Oktobarsko dijete

  • Nakladnik: Naklada Ljevak
  • Prijevod: Željka Černok
  • 06/2020.
  • 192 str., meki uvez
  • ISBN 9789533554297
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Linda Boström Knausgård debitirala je 1998. godine pjesničkom zbirkom "Gor mig behaglig för såret" i otada objavila niz nagrađivanih i prevođenih romana. Njezin zadnji roman, "Oktobarsko dijete" (Oktoberbarn, 2019), u najvećoj je mjeri autobiografski – intimna ispovijest o boravku u psihijatrijskoj ustanovi na prisilnom liječenju elektrošokovima. Posljedica takve terapije je gubitak pamćenja što je užasava i uvijek iznova baca u depresiju jer, kako sama kaže, „što je pisac bez sjećanja, što je osoba koja više ne zna imena vlastite djece?“ 

U poetičnom i bijesnom razračunavanju s ovakvom vrstom tretmana psihički bolesnih osoba, napisala je potresnu priču o osobi koja se bori sa svojim demonima okružena ljudima koji tvrde da će joj pomoći, a kojima i vjeruje i ne vjeruje.

Ovo je potresna i dirljiva slika njezinog svijeta, pogled iz drugog ugla njezine životne priče koju je njezin bivši muž – pisac Karl-Ove Knausgård u detalje opisao u svojim autobiografskim knjigama "Moja borba". Ona mu se izravno obraća u knjizi, ali ga nikada ne optužuje što ju je na kraju napustio. Roman se čita kao pokušaj ponovnog zadobivanja kontrole jedne javnosti izložene žene, majke i spisateljice nad svojim životom i sjećanjima i zasluženo je dočekan hvalospjevima u švedskim medijima.

Linda Boström Knausgård (1972), švedska prozaistica i pjesnikinja, debitirala je 1998. godine pjesničkom zbirkom "Gör mig behaglig för såret". Širu pažnju kritike i publike privukla je zbirkom kratkih priča "Grand Mal" 2011. godine. Prvi roman, "Helioskatastrofen", objavljen joj je 2013. godine, roman " Dobrodošli u Ameriku" (Wälkommen till Amerika) 2016., a Oktobarsko dijete (Oktoberbarn) 2019. godine. Lindi Boström Knausgård dijagnosticiran je bipolarni poremećaj, tema njezinog radijskog dokumentarca "Jag skulle kunna vara USA’s president" (2005.) Do 2016. godine bila je udana za norveškog pisca Karla-Ovea Knausgårda.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –