Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Lidija Bajuk

Međimurska popevka

  • Nakladnik: Naklada Ljevak
  • 12/2020.
  • 392 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533554556
  • Cijena: 149.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Knjiga "Međimurska popevka" nastala je nakon autoričinih višegodišnjih pomnih terenskih i arhivskih istraživanja prirodne i kulturne tradicije Međimurja. Kulturološkim propitkivanjima, interdisciplinarnim pristupom i usloženim metodičkim aparatom Lidija Bajuk istražuje tradiciju i mijenu međimurske popevke, danas potvrđene osebujne nacionalne i svjetske duhovne kulturne baštine, koju akademskoj zajednici i široj zainteresiranoj javnosti nastoji cjelovito i informativno prikazati u posvjedočenim stvarnim i (re)konstruiranim umjetničkim kontekstima — kao zalog kolektivnomu pamćenju, kulturnoj baštini, zavičajnomu identitetu, učenju i daljnjim istraživanjima.

Fenomen međimurske popevke postavljen je u različite misaone i raspravljačke kontekste — o njemu se u ovome djelu raspravlja kroz odnose nasljeđa i modernosti, usmenoga i pisanoga, kolektivnoga i osobnoga. Svojom temom, koja uspješno popunjava vapijuću prazninu o međimurskome tradicijskom pjevaču i međimurskoj tradicijskoj pjesmarici, bogatim prikazom arhivskoga gradiva te brojnim izvorima korištene literature knjiga će biti dobrodošla akademskoj i znanstvenoj zajednici, stručnjacima, voditeljima kao i članovima folklornih skupina, etnomuzikolozima, glazbenicima i poštovateljima međimurske popevke.

Lidija Bajuk diplomirala je etnologiju i antropologiju (2009.) na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu te doktorirala na temu "Odjeci slavenskog mita u nematerijalnoj kulturi Međimurja" (2018.). Radila je kao diplomirana učiteljica i školska knjižničarka, profesionalna umjetnica i urednica za glazbenu kulturu. Zaposlena je kao znanstvenica u IEF–u. Jedna je od utemeljitelja suvremene hrvatske glazbene etnoscene. Objavila je sedam zvučnih albuma, sedam knjiga poezije i četiri knjige proze, pet osnovnoškolskih udžbenika i priručnika te tridesetak znanstvenih i šezdesetak stručnih radova. Autorica je glazbe za nekoliko hrvatskih kazališnih predstava i dokumentarnih filmova. Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja za književnost te glazbu.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –