Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Stefan Gužvica

Prije Tita : Frakcijske borbe u Komunističkoj partiji Jugoslavije 1936-1940.

  • Nakladnik: Srednja Europa
  • Prijevod: Dora Kosorčić
  • 11/2020.
  • XI, 156 str., meki uvez
  • ISBN 9789538281242
  • Cijena: 119.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Stefan Gužvica, povjesničar, doktorand na Sveučilištu u Regensburgu, bavi se poviješću međunarodnog komunističkog pokreta u međuratnom razdoblju. Knjiga "Prije Tita : Frakcijske borbe u Komunističkoj partiji Jugoslavije 1936-1940." proširena je verzija njegova rada obranjenog 2018. na Srednjoeuropskom sveučilištu u Budimpešti.

Razdoblje između 1936. i 1940. godine bilo je ključni formativni period Komunističke partije Jugoslavije kakvom je znamo od 1940-ih. Stara KPJ bila je mrtva; brojni stari kadrovi bili su mrtvi i doslovno, a ne samo figurativno. Gotovo svi rukovodioci partije iz razdoblja 1920-ih i prve polovice 1930-ih bili su do 1939. godine ili izbačeni iz partije ili, najčešće, ubijeni. Umjesto njih, Tito je imenovao skupinu mladih komunista sastavljenih od radnika i nekoliko intelektualaca, od kojih je većina bila nepoznata u širem pokretu, ali nisu nosili stigmu frakcijskih sukoba. Većina njih nije imala direktnog iskustva sa SSSR-om i njegovim brojnim komunističkim školama, pa je njihova lojalnost bila usmjerena prema vlastitoj partiji, a ne Moskvi.

* Naslov izvornika: “Before Tito. Fractional Struggles in the Communist Party of Yugoslavia during the Great Purge (1936-1940)”

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –