Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Silvija Šesto

Abeceda nevoljenih

  • Nakladnik: Naklada Semafora
  • Ilustracije: Vanda Čižmek
  • 06/2020.
  • 43 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789538217395
  • Cijena: 13.27 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Buha, crv, pauk, tvor, uholaža, zmija, žohar…i to su živa bića, jednako željena od planeta u kojem živimo, no ponekad smo si ga prisvojili kao da je jedino naš. Obično se u abecedama biraju uobičajeno „lijepi“ objekti, no ova je abeceda odlučila umjesto bubamare za slovo „b“ predstaviti buhu.

Često se veli da je ljepota u oku promatrača, pa ćemo se složiti da su nekim tradicionalnim konsenzusom žohar, zmija, tvor ili buha nešto nelijepo, nevoljeno.

No, ova će "Abeceda nevoljenih" autorica Silvije Šesto (tekst) i Vande Čižmek (ilustracije) pokušati i vizualno na duhovit način prikazati nevoljene životinjice, te tako pokušati učiniti dvije stvari: približiti slova djeci i njihovo pamćenje, ali i približiti barem promišljanje o „nevoljenima“ ili prezentirajući ih na simpatičan način pokušati barem malo rušiti stereotipe o njima a koje nameću odrasli. Odrasli tu nisu sasvim krivi, jer i sami svjedočimo, kao odrasli, da su naši roditelji bili u istoj situaciji učeći se stereotipima od svojih odraslih/roditelja.

Stoga će ovaj tekst i male i velike odvesti i u avanturu propitkivanja možemo li početi razmišljati drugačije, možemo li i na ovom nivou uzgojiti mladice tolerancije i prema općeprihvaćeno nevoljenim bićima ili, drugim riječima, istanjiti netoleranciju prema svemu što su generacije, sasvim pogrešno, odredile negativnim predznakom.

Silvija Šesto rođena je 1962. u Zagrebu, gdje je diplomirala filozofiju i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu. Pisanjem se bavi od srednje škole. Objavila je podosta proze i poezije za „odrasle“, te joj je izvedeno petnaestak radiodrama, a nešto je i izvedeno na daskama koje su joj usput ispale iz glave (predstave „Zelenkapica“ „Ping-pong“, „Bum Tomica“, „Vanda“, „Debela“, „Deveta ovčica“, „Tko je ubio Pašteticu“…). Za djecu i mlade (a i njihove starce!) objavila je romane „Vanda“, „Debela“, „Tko je ubio Pašteticu“, „Zezomljani“, „Pa to je ljubav“, „Leon Napoleon“, zbirku priča „Ružičasta sanjarica“, igrokaz „Pričalica“, serijal priča „Bum Tomica“ 1, 2, 3 i 4 i još, još mnogo toga. Pet njezinih naslova za djecu uvršteno je u lektiru za osnovnu školu („Bum Tomica“ 1 i 2, „Debela“, „Vanda“ i „Tko je ubio Pašteticu“).

Nagrade: „Ivana Brlić Mažuranić“ („Debela“) Časna lista IBBY-a („Debela“) "Mali Marulić" („Duboko more ili kako smo sve pobroćkali“) "Mali Marulić" („Gospodin Mrak i tri bijela šeširića“) Fran Galović Kiklop („Palac Sim i palac Tam“) Grigor Vitez („Tinuninu“) Grigor Vitez („Uhvati mi plavog medu“) Anto Gardaš („Zezopove basne“) Žar ptica („Bum Tomica“) Ovca u kutiji („Sirup protiv mačjeg kašlja“) Dvije nominacije za nagradu „Mali princ“(„Tinuninu“, „Uhvati mi plavog medu“) Ovca u kutiji („E-Crvenkapica“).

Pokretačica je biblioteke Semafora te osnivačica Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –