Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Silvija Šesto

Abeceda nevoljenih

  • Nakladnik: Naklada Semafora
  • Ilustracije: Vanda Čižmek
  • 06/2020.
  • 43 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789538217395
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Buha, crv, pauk, tvor, uholaža, zmija, žohar…i to su živa bića, jednako željena od planeta u kojem živimo, no ponekad smo si ga prisvojili kao da je jedino naš. Obično se u abecedama biraju uobičajeno „lijepi“ objekti, no ova je abeceda odlučila umjesto bubamare za slovo „b“ predstaviti buhu.

Često se veli da je ljepota u oku promatrača, pa ćemo se složiti da su nekim tradicionalnim konsenzusom žohar, zmija, tvor ili buha nešto nelijepo, nevoljeno.

No, ova će "Abeceda nevoljenih" autorica Silvije Šesto (tekst) i Vande Čižmek (ilustracije) pokušati i vizualno na duhovit način prikazati nevoljene životinjice, te tako pokušati učiniti dvije stvari: približiti slova djeci i njihovo pamćenje, ali i približiti barem promišljanje o „nevoljenima“ ili prezentirajući ih na simpatičan način pokušati barem malo rušiti stereotipe o njima a koje nameću odrasli. Odrasli tu nisu sasvim krivi, jer i sami svjedočimo, kao odrasli, da su naši roditelji bili u istoj situaciji učeći se stereotipima od svojih odraslih/roditelja.

Stoga će ovaj tekst i male i velike odvesti i u avanturu propitkivanja možemo li početi razmišljati drugačije, možemo li i na ovom nivou uzgojiti mladice tolerancije i prema općeprihvaćeno nevoljenim bićima ili, drugim riječima, istanjiti netoleranciju prema svemu što su generacije, sasvim pogrešno, odredile negativnim predznakom.

Silvija Šesto rođena je 1962. godine u Zagrebu. Objavila je desetak knjiga za odrasle, od kojih su neke "Ester i bageri", "Omčoglavci", "Dramatično", "Bolja polovnjača"… Objavila je četiri knjige poezije te mnoštvo knjiga za djecu i mlade. Od njih su najpoznatije "Vanda", "Debela", "Tko je ubio Pašteticu?", "Bum Tomica" i "Bum Tomica 2". Za roman "Debela" osvojila je 2001. nagradu Ivana Brlić Mažuranić. Na dodjeli nagrada Grigor Vitez dobila je posebno priznanje za ukupan doprinos otvaranju prostora književnosti za djecu i mlade u 2017. godini.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –