Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Silvija Šesto

Uhvati mi plavog medu

  • Nakladnik: Ibis grafika
  • Ilustracije: Vanda Čižmek
  • 11/2018.
  • 38 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789537997557
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Dječak Svemir za svoj peti rođendan, od kume Đurđe, na dar je dobio plavog medu. Iako je silno želio otvoriti svoj poklon, medo je morao ostati zamotan u prozirni celofan. Da se ne zapraši, rekla je mama. Svemir je bio razočaran. Kad god bi se pokušao igrati s plavim medom pri svakom pokretu čulo bi se šuškanje celofana. Tako da ga je mogao samo gledati.

Jednog dane u goste im je došla Svemirova sestrična Modrana, zajedno sa svojim roditeljima, stricom Bartolom i strinom Lolom. Djevojčica je napunila pet godina i bila je veoma znatiželjna. Nije dugo trebalo da Modrana otkrije plavog medu i skine s njega silni celofan.  Svemir se silno trudio dobiti natrag svog plavog medu, ali to mu nikako nije polazilo za rukom.

Strpljivo je iščekivao da gosti otiđu kući pa da konačno dobije u ruke svog plavog medu. Ono što je zatim uslijedilo, Svemir je najmanje očekivao. Doživjet će razočaranje i tugu koje će mu se do kraja života utkati u sjećanje.

"Uhvati mi plavog medu" je nježna, djeci razumljiva priča o odrastanju koja prikazuje kako najmlađi ponekad doživljavaju gubitak onog što im je važno. Na djeci razumljiv način, autorica je u malo riječi prikazala srž međuljudskih odnosa i kako nas emocije iz djetinjstva tijekom života afirmiraju kao ličnosti. Prepoznatljive ilustracije nagrađivane ilustratorice Vande Čižmek upotpunile su ovu lijepu priču.

Slikovnica "Uhvati mi plavog medu" ostvarila je zapažen uspjeh na natječaju "Hrvatska lijepa knjiga" za 2018. godinu. Slikovnica je izabrana u društvo najljepše oblikovanih knjiga koje predstavljaju Hrvatsku na međunarodnom natječaju "Best Book Design from all over the World" i izložbi "Book Art International".

Silvija Šesto rođena je 1962. godine u Zagrebu. Objavila je desetak knjiga za odrasle, od kojih su neke "Ester i bageri", "Omčoglavci", "Dramatično", "Bolja polovnjača"… Objavila je četiri knjige poezije te mnoštvo knjiga za djecu i mlade. Od njih su najpoznatije "Vanda", "Debela", "Tko je ubio Pašteticu?", "Bum Tomica" i "Bum Tomica 2". Za roman "Debela" osvojila je 2001. nagradu Ivana Brlić Mažuranić. Na dodjeli nagrada Grigor Vitez dobila je posebno priznanje za ukupan doprinos otvaranju prostora književnosti za djecu i mlade u 2017. godini.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –