Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Reeli Reinaus

Mario, magija i vukodlakinja Liza

  • Nakladnik: Ibis grafika
  • Prijevod: Boris Vidović
  • Ilustracije: Marja-Liisa Plats
  • 10/2022.
  • 220 str., meki uvez
  • ISBN 9789533630830
  • Cijena: 21.10 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Ovaj avanturistički roman za mlade objedinjuje nekoliko važnih tema na način primjeren ciljanoj publici, djeci od 10 do 13 godina. Priča počinje kada se nova obitelj doseli u malo estonsko seosko mjesto gdje se prilagođavaju na novi život.

Marijeva obitelj, koju sačinjavaju mama, tata i stariji brat Martin, doselila se iz grada, u kako saznajemo na samom kraju, staru obiteljsku kuću. Martin se, kao i uvijek, dobro snalazi u novoj sredini – ima mnoštvo prijatelja i omiljen je u društvu, dok se Mario ne prilagođava tako lako. Trudi se sprijateljiti se s vršnjacima, no usprkos tome osjeća se pomalo izgubljeno i usamljeno. U tim trenucima Mario se okreće svom hobiju, skupljanju kostura životinja i kreće u razgledavanje obližnje šume. Na njegovu nesreću, u šumi ne pronalazi baš ni jedan kostur, no pronalazi djevojčicu Lizu – misterioznu vršnjakinju koja ne pohađa školu. Tempo priče najednom se ubrzava i Mario otkriva da je šuma dom vila, vilenjaka i drugih magičnih stvorenja, a njihova čuvarica upravo je Liza, za koju on uskoro razvija simpatije. Uz to, Liza je magična – ona može mijenjati oblik i pretvoriti se u životinju koju zamisli. Iako je Mario oduševljen ovim otkrićem, saznaje i da je razlog tome što Liza ne pohađa školu to što svi u mjestu znaju da nešto s Lizom nije u redu, i pretpostavljaju da je vukodlakinja zbog čega je vršnjaci izbjegavaju i ismijavaju.

Reeli Reinaus u ovaj roman unosi mnoge folkloroške elemente, i predstavlja ih vjerodostojno i nenametljivo. U ovu kategoriju pripadaju mistična bića poput nimfa i ljudi-pasa, no i neke ne toliko vidljive značajke, poput odnosa zatvorenih zajednica prema drugačijima. U romanu je zanimljivo to što ne samo da je Lizina obitelj isključena iz seoskih aktivnosti, niti to što svi u selu za to znaju no o tome ne govore, već to što se došljacima, poput Marijeve obitelji, ovo odmah obznanjuje. Kako bi išta saznao, Mario mora sam istraživati, bez pomoći, a često i usprkos suprotnim savjetima.

Ova knjiga povezuje bajkovita događanja i magična stvorenja sa stvarnim problemima djece i odraslih – odbacivanjem od zajednice i društva, psihološkim maltretiranjem te strahom od nepoznatog i drugačijeg. Zanimljiva i napeta priča je ono zbog čega će djeca ovu knjigu početi čitati, a karakterizacija likova, događaja i problema je ono zbog čega će je i dovršiti.


* Knjiga „Mario, magija i vukodlakinja Liza“ objavljena je u sklopu projekta Knjige iz kutije, a njeno je objavljivanje sufinancirano sredstvima Europske komisije i Flanders Literature.


O prevoditelju:

Boris Vidović književni je prevoditelj i teoretičar filma. Diplomirao je filozofiju i komparativnu književnost na Sveučilištu u Zagrebu i magistrirao književnost na Sveučilištu u Helsinkiju. Živi u Helsinkiju i prevodi s finskog i estonskog.

O ilustratorici:

Marja-Liisa Plats svestrana je vizualna umjetnica iz Estonije koja se bavi ilustracijom, grafičkim dizajnom, fotografijom i glazbom. U svojoj bogatoj ilustratorskoj karijeri, ilustrirala je preko 40 knjiga za djecu i mlade, a za svoj rad osvojila je brojne nagrade i priznanja.

Reeli Reinaus estonska je folkloristica i spisateljica za djecu i mlade. Pisati je počela 2008., a do danas je objavila preko dvadeset naslova za koje je dobila brojne nagrade. Roman “Mario, magija i vukodlakinja Liza” višestruko je nagrađivan te je uvršten u prestižni katalog dječje književnosti The White Ravens. Omiljene teme u njenim knjigama uključuju svakodnevne živote i problem mladih, ispričane kroz zanimljive fantastične događaje i misterije.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –