Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Midhat Ajanović Ajan

Bolovanje

  • Nakladnik: Ibis grafika
  • 11/2023.
  • 262 str., meki uvez
  • ISBN 9789533631233
  • Cijena: 15.93 eur
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

U romanu “Bolovanje”, koji govori o gubitku voljene osobe isprepliću se romaneskni dijelovi s formom dnevnika iz kojeg saznajemo važne događaje iz života autora i njegove bolesne supruge. Ovaj roman, ispovijest kojom je autor nastojao prebroditi najteže trenutke u svome životu i pronaći razlog da nastavi živjeti, opisuje posljednje mjesece života njegove supruge.

Prožet ljubavlju i boli kao nedjeljivom materijom, tekst ispituje granicu gdje završava život, a počinje smrt. Autor roman dijeli na dio kad je supruga živa i dio kad počinje njegov “prekovremeni život” tj. život udovca, i tako prikazuje samoću kao jednu od najvećih pošasti u ljudskom životu. Kritički se osvrće na suvremeno poimanje života kao na medicinsku pojavu koja se može suhoparno objasniti brošurom hospicija u kojem neizlječivi bolesnici čekaju smrt.

Prethodni roman Midhata Ajanovića “Austrougarski tunel”, uvršten je u širu konkurenciju za Nagradu Meša Selimović, a “Bolovanje” hrabro i beskompromisno kroči istim putem.

Midhat Ajanović Ajan je pisac, profesor filma, filmski autor i karikaturist,  rođen u Sarajevu 1959. Diplomirao je novinarstvo u Sarajevu i učio animaciju u Zagreb filmu. Od 1994. živi u Göteborgu (Švedska), gdje je doktorirao s filmološkom tezom. Predaje pripovjedne tehnike i estetiku filma i animacije na švedskom sveučilištu ”West” u Trolhättanu. Objavio je više knjiga raznih žanrova i na nekoliko jezika – sedam romana te više djela iiz povijesti i teorije filma, animacije, stripa i karikature. Za svoj rad nagrađivan je na uglednim književnim i filmskim manifestacijama i izložbama diljem svijeta. Između ostaloga, dobio je i posebno priznanje za doprinos u proučavanju animacije koju dodjeljuje zagrebački Animafest.

2010. godine na Međunarodnom sajmu knjige u Göteborgu za roman "Portret nacrtan ugljenom i kišom" dobiva Klas de Wilderovu nagradu koja se dodjeljuje najboljem švedskom piscu useljeničkog podrijetla. Za knjigu "Film i strip" (MH - Ogranak Bizovac, 2018.) dobio je nagradu za najbolju knjigu popularno-znanstvenog sadržaja na Sajmu knjige u Sarajevu 2019.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –