Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Midhat Ajanović Ajan

Salijevanje strave

  • Nakladnik: Matica hrvatska Bizovac
  • 05/2013.
  • 394 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN
  • Cijena: 13.27 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Roman Midhata Ajanovića "Salijevanje strave" nije ratni roman niti roman o ratu. On donosi priču lociranu u vrijeme neposredno prije tog strašnog sukoba, opsade Sarajeva i uništenja Bosne. U tom vremenu i ambijentu opisane su najtragičnije posljedice rata, onoga što se u stvarnosti dogodilo poslije.

"Salijevanje strave" je priča o metaforičnom traganju za Dobrim koje je oličeno u fluidnoj, stvarno-nestvarnoj ličnosti jedne žene. Una je oličenje onoga što se u bosanskoj tradiciji često naziva Dobrom Dušom. Kod Ajanovića je Dobro poput vode, ne može se zadržati, nestaje i kad mu se čovjek približi tragajući za spasenjem.

Tri glavna lika ovoga romana, tragajući za spasom imaju jedan cilj, a taj je staviti se pod spasonosno okrilje Dobroga. Ono što ovoj priči daje poseban pečat jest da nijedan od likova, bez obzira na muke i trud, ne stiže do cilja. U vremenu zla, Dobro je nedohvatljivo. Kod Ajanovića je to ispričano u "markezovskom stilu", prepuno fantastične realnosti.

"Salijevanje strave" je roman složene strukture gdje su često na veoma specifičan način izmiješani i prostor i vrijeme, s obzirom da roman ima u suštini epistolarnu formu. Jedan od likova iz budućnosti piše drugom liku u sadašnjosti, odnosno vremenu neposredno prije rata. Sastavni dio romana su i realistični elementi. To su priče o izumiteljima, političarima, piscima i filmskim redateljima koji su samom autoru prirasli srcu.

Osim što je književnik, Ajanović je i vrstan karikaturist, a ljudi koji se tim bave na poseban način vide svijet oko sebe. Likovi i situacije u ovom romanu često su prenaglašeni što je svojstvo karikature, a običnim promatračima nije uočljivo. Upravo kao karikaturista Ajanović je opisao cijelu galeriju likova, to je jedan izuzetan spoj fantastike što je snažna podloga romana i realnosti koja je piscu značajnija od onoga što obično vidimo ili mislimo da vidimo i doživljavamo. Upravo mješavinom realnosti i fantastike, Ajanović je dočarao jedno vrijeme i osebujne likove sa sarajevskog asfalta.

***

Midhat Ajanović Ajan je pisac, novinar, filmski autor i karikaturist, rođen u Sarajevu 1959. godine. Diplomirao je novinarstvo u Sarajevu i učio animaciju u zagreb filmu. Od 1994. živi u Göteborgu (Švedska) gdje je doktorirao s filmološkom tezom. Predaje povijest i teoriju animacije na švedskim filmskim školama (trenutno na University West u Tröllhattanu). Objavio je više knjiga raznih žanrova i na nekoliko jezika, uključujući i šest romana te više djela iz povijesti i teorije animiranog filma.

Za svoj rad nagrađen je na brojnim književnim i filmskim manifestacijama i izložbama diljem svijeta. Između ostalih pripalo mu je posebno priznanje za doprinos u proučavanju animacije koje dodjeljuje zagrebački Animafest, dok je na Međunarodnom sajmu knjige u Göteborgu 2010. dobio Klas de Wilderovu nagradu koje se dodjeljuje najboljem švedskom piscu useljeničkog podrijetla. "Salijevanje strave" je njegov šesti roman.

Midhat Ajanović Ajan je pisac, profesor filma, filmski autor i karikaturist,  rođen u Sarajevu 1959. Diplomirao je novinarstvo u Sarajevu i učio animaciju u Zagreb filmu. Od 1994. živi u Göteborgu (Švedska), gdje je doktorirao s filmološkom tezom. Predaje pripovjedne tehnike i estetiku filma i animacije na švedskom sveučilištu ”West” u Trolhättanu. Objavio je više knjiga raznih žanrova i na nekoliko jezika – sedam romana te više djela iiz povijesti i teorije filma, animacije, stripa i karikature. Za svoj rad nagrađivan je na uglednim književnim i filmskim manifestacijama i izložbama diljem svijeta. Između ostaloga, dobio je i posebno priznanje za doprinos u proučavanju animacije koju dodjeljuje zagrebački Animafest.

2010. godine na Međunarodnom sajmu knjige u Göteborgu za roman "Portret nacrtan ugljenom i kišom" dobiva Klas de Wilderovu nagradu koja se dodjeljuje najboljem švedskom piscu useljeničkog podrijetla. Za knjigu "Film i strip" (MH - Ogranak Bizovac, 2018.) dobio je nagradu za najbolju knjigu popularno-znanstvenog sadržaja na Sajmu knjige u Sarajevu 2019.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –