Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Aleš Gabrič

U sjeni politike : Opozicija komunističkoj vlasti u Sloveniji nakon 1945. godine

  • Nakladnik: Srednja Europa
  • Nakladnik: Inštitut za novejšo zgodovino
  • Prijevod: Anita Peti-Stantić
  • 01/2022.
  • 229 str., meki uvez
  • ISBN 9789538281518
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Slovenski povjesničar Aleš Gabrič u knjizi "U sjeni politike : Opozicija komunističkoj vlasti u Sloveniji nakon 1945. godine" opisuje položaj opozicijskih djelatnika i krugova u Sloveniji u prvim poratnim godinama, u doba dok se uz pomoć represivnog državnog aparata učvršćivala komunistička vlast.

Pitanja o moći i nemoći političke opozicije 1945. godine u Jugoslaviji (a time i u Sloveniji) već su desetljećima stalno mjesto rasprava politički i idejno motiviranih ljudi, koje se uglavnom vode u stručno slabije utemeljenim medijima. (…)

Proučavanje funkcioniranja opozicije u Jugoslaviji nakon završetka Drugog svjetskog rata seže u osamdesete godine 20. stoljeća, u vrijeme kritičkog vala u kulturi. Do tada su se, naime, odlučujućima smatrale ocjene koje su u javnom diskursu zagovarali i provodili političari koji su 1945. godine preuzeli vlast te su u Jugoslaviji uveli svoju inačicu komunističkog uređenja. Za njih je bilo karakteristično ponavljanje ocjena da u Jugoslaviji nema prave opozicije i da su politički huškači i nezadovoljnici novim režimom zapravo samo plaćenici i agenti stranih država i stranih obavještajnih službi. (…)

Aleš Gabrič, slovenski povjesničar, znanstveni savjetnik u Institutu za suvremenu povijest u Ljubljani, predsjednik Slovenske matice (od 2018). Istražuje suvremenu slovensku kulturnu i političku povijest te povijest školstva.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –