Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Rachida Lamrabet

Reci to nekome

  • Nakladnik: Naklada Ljevak
  • Prijevod: Romana Perečinec
  • 03/2022.
  • 248 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533555287
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Od dobitnice Flamanske kulturne nagrade za književnost i BNG New Literature prize, Rachide Lamrabet, u prijevodu Romane Perečinec dolazi nam roman o vojnicima iz francuskih kolonija izgubljenima u vrtlogu tuđeg rata i vlastitog identiteta te mreži istina i laži kojima su oni povezani, a koja je ubojitija od metaka iz strojnica.

Mladi Marokanac Amazigh u zatvoru je nakon što je napao svog oca Francuza. Jedini izlaz je odlazak u rat i on se doista upušta u ludilo Prvog svjetskog rata, zajedno s mladićima iz drugih francuskih kolonija. Nakon što korumpirani francuski časnik strada tijekom napada, Amazigh u svom dnevniku zapisuje da je taj časnik smrt itekako zaslužio. Za ovaj „čin izdaje” Amazigh biva osuđen na smrt. Nastavljajući se i na Camusovog „Stranca“ i na roman „Meursault, protuistraga“ Kamela Daouda, Rachida Lamrabet u romanu „Reci to nekome“ ispisuje priču o kolonijalnim vojnicima koji su zahvaćeni tuđim ratom, o njihovim ljubavima i mržnji, sudbini, izdaji, identitetu, lažima i istini, ali i o čitanju i pisanju, i vlastitim riječima koje te mogu izdati i usmrtiti.


Rachida Lamrabet uspjela je uvjerljivo ispričati mučnu priču o francuskim kolonijalnim vojnicima koji su bili prisiljeni voditi rat u kojem nisu željeli sudjelovati. Ali isto tako dobro priča priču o životu na marokanskom selu početkom 20. stoljeća, životu punom nedostižnih želja, teških odnosa, zbunjenosti i poremećaja.
- Theo Jordaan, allesoverboekenenschrijvers.nl

Reci to nekome roman je o ljudima koji se zapravo nikada nisu upoznali. Nemilosrdno i lirski, Rachida Lamrabet opisuje svoje likove u potrazi za nedostižnom istinom.
- Charles Ducal, dewereldmorgen.be

Flamansko-marokanska spisateljica Rachida Lamrabet (1970.) piše ponajprije o imigrantskim i identitetskim temama. Za svoj prvi roman “Zemlja žena” (2007.) dobila je nagradu za najbolji debitantski roman, dok je njezina zbirka priča “Božje dijete” osvojila BNG New Literature prize.

U romanu “Čovjek koji nije htio biti pokopan” piše o kulturnim podjelama koje doživljavaju migranti. “Reci to nekome” kronika je marokanskog vojnika koji se borio se tijekom Prvog svjetskog rata na francuskoj strani.

Rachida Lamrabet dobitnica je Flamanske kulturne nagrade za književnost 2019. godine.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –