Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Dina Rubina

Na sunčanoj strani ulice

  • Nakladnik: Hena com
  • Prijevod: Tatjana Radmilo
  • 08/2022.
  • 392 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789532593730
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Dvije snažne žene nose radnju ove polifone, uzbudljive priče o Taškentu druge polovice 20. stoljeća. Prva je Katja, koja kao djevojčica stiže u Taškent iz opkoljenog Lenjingrada, i zahvaljujući brižnosti Uzbekinje Hadiče, jedina od svoje obitelji preživljava. Druga je njezina kći Vjerka, čije je djetinjstvo ispunjeno samoćom, crtanjem i majčinim batinama. Obje su umjetnice, ali različitih predznaka. Lukava, čvrsta i nesmiljena Katja postat će vrhunska krijumčarka, umjetnica u svijetu kriminala, a ingeniozna Vjerka – slavna uzbečka slikarica. Njihov će život u hektičnom i multinacionalnom Taškentu obilježiti brojni protagonisti, začudnih i nevjerojatnih životnih priča. Svjedočit ćemo svađama i prijevarama, dubokim prijateljstvima, gubicima i lomovima, sudbinskim susretima, i jednoj velikoj pravoj ljubavi.

"Na sunčanoj strani ulice" najpoznatije je djelo Dine Rubine. Priča je složeno strukturirana i vješt je spoj mašte i autofikcije. Autorica Taškenćanka u šaroliki i uzbudljivi fikcijski kolorit upliće vlastiti glas, koji zajedno s drugima priziva u sjećanje grad njezine mladosti – taj orijentalni vrtlog napučen različitim kulturama, etnosima i jezicima. U tom gustom pripovjednom tkanju ima i neke suptilne čarolije – poziva da ga se čita u dahu te neprestano otkriva spona kojom je autorica povezala sve protagoniste ove priče.


Ona je možda jedina moderna ruskojezična autorica koja uspijeva spojiti elemente koji se često međusobno isključuju, kao što su privlačnost štiva i hvalospjevi kritike, uzbudljiva akcija i bogat, ekspresivan jezik. (…) Rubina je spisateljski virtuoz. Vješta je u osmišljavanju zadivljujućih zapleta, pri čemu istodobno ispunjava svoje knjige detaljima stvarnoga života, upečatljivim metaforama i uvjerljivim likovima.
RBTH

Rubina sočno opisuje Taškent, detaljno, s njegovim bojama, mirisima i osebujnim govornim obrascima. Unutar ovih kulisa može se razviti baš svaki zaplet.
Time Out

… djela koja izlaze iz formata, gdje se dobra, čitka fikcija izdiže daleko iznad uobičajene masovne produkcije jer književno okružje nije krivotvoreno, već ‘prošiveno’ nitima života, vitalnošću…
Voprosy Literatury

Dina Rubina (1953., Taškent) jedna je od najprominentnijih ruskojezičnih izraelskih književnica. Diplomirala je glazbu na Taškentskom konzervatoriju. Radila je kao dramaturginja i scenaristica, neko je vrijeme živjela u Moskvi, a 1990. preselila se u Izrael. Prve su joj priče objavljene u časopisu Yunost. Autorica je pedesetak djela, od čega desetak romana. U njezinu su fokusu židovska i izraelska povijest te njihovo preplitanje s ruskom kulturom.

Dobitnica je niza internacionalnih nagrada, među kojima treba istaknuti najveće rusko priznanje, „Veliku knjigu“ za roman "Na sunčanoj strani ulice" 2007., koji je bio nominiran i za ruskog „Bookera“, te 2006. dospio u finale nagrade „Jasna Poljana“. Po njezinim su djelima snimljeni filmovi i televizijske serije. Djela Dine Rubine prevedena su na tridesetak jezika.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –