Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Nina Spicijarić Paškvan

Pomorska terminologija Kostrene : Prilog mediteranskoj pomorskoj etimologiji

  • Nakladnik: Srednja Europa
  • 08/2022.
  • 293 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789538281655
  • Cijena: 22.03 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Odvažnost da se otisnemo na pučinu u potragu za novim iskustvima i spoznajama dio je naše kulturne baštine koji dugujemo nemirnom duhu naših predaka. U nas su utkane i strepnje i strast drevnih mornara kao i beskrajno strpljenje i predanost noštromovica i kapetanica – one iste vrline koje nas tjeraju naprijed ka novim prostranstvima i novom nepoznatom...

Knjiga "Pomorska terminologija Kostrene : Prilog mediteranskoj pomorskoj etimologiji" Nine Spicijarić Paškvan plod je višegodišnjeg rada na prikupljanju pomorske terminologije na području Kostrene. Motivacija za nastanak ove knjige u vezi je s nepotpunim i nejasnim podatcima u hrvatskoj pomorskoj terminologiji, ujedno želja autorice je bila, prije nego što nestanu iz sjećanja naših ljudi, popisati dijalektne pomorske termine koji su većinom dijelom pasivnoga leksika.

Korpus je prikupljen terenskim ispitivanjem kostrenskih ljudi koji žive na moru i od mora. Vrijedno kulturno blago skriva se u oceanima sjećanja naših pomoraca, a ovim je istraživanjem provedenim na području Kostrene između 2018. i 2021. god. prikupljeno 607 leksema s područja pomorstva popisanih unutar 498 natuknica. Za svaki je leksem napisano značenje ili objašnjenje na hrvatskom jeziku.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –