Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vladimir Tarnovski

Tragom starih zagrebačkih mlinova : Vodič za lutanje Zagrebom iz nekih drugih vremena

  • Nakladnik: Srednja Europa
  • 10/2022.
  • 211 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789538281686
  • Cijena: 30.00 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Vladimir Tarnovski je u knjizi "Tragom starih zagrebačkih mlinova: Vodič za lutanje Zagrebom iz nekih drugih vremena" obradio teme zagrebačkih mlinova na njegovim sjevernim medvedničkim potocima, zadire i u samu prirodu, u graditeljstvo, u odnos prirode i graditeljstva te u samu povijest Zagreba jer su mlinice-vodenice trajni pratilac njegova povijesna života.


Zašto sam napisao ovu knjigu? Bar su dva razloga za to. Jedan je, svakako, određena želja da se prikaže dio naše materijalne baštine, bar ono što je od nje ostalo, da se bar opisno prikaže dio koji je nestao kroz vrijeme i da se, nadam se, pokrene neka akcija da se sačuva ono što, kako sam već spomenuo, postoji, iako većinom u promijenjenom obliku i u vrlo promijenjenom okolišu. A naročito da se sačuva ono što još postoji u skoro originalnom obliku (poput Banićevog mlina u Gračanskom Ribnjaku), kao dragocjeni materijalni dokument jednog vremena. Ne treba zaboraviti da su u vremenu koje opisujemo, gotovo svi ti mlinovi bili smješteni na periferiji ili čak izvan gradskog naselja. No grad se širi i raste, to je neminovno, i ti su prostori postali potpuno urbanizirani. Gdje je nekad tekao potok, sad je betonirani kanal (još nije natkriven), gdje je bila kućica mlina u zelenilu, sad je zgrada s garažama i betoniranim dvorištem. Želja mi je da ova knjiga pokrene bilo kakvu novu inicijativu u smislu brige za baštinu i potakne na pobliže upoznavanje opisanog dijela grada Zagreba. (V.T.)

Vladimir Tarnovski rodio se u Zagrebu 1949. U rodnom gradu završio je osnovnu i srednju školu te diplomirao na Arhitektonskom fakultetu. Radio je u Zagrebu u struci, sve do umirovljenja. Razvio je interes za povijest (i sadašnjost) grada Zagreba, povijest pomorskog ratovanja, kao i za fotografije i pisanje (objavio je jedan roman i jednu znanstveno-fantastičnu priču) te za brodo- i avio-maketarstvo.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –