Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Lada Martinac Kralj

Lajanje na svemir

  • Nakladnik: Naklada Ljevak
  • 11/2022.
  • 344 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533556093
  • Cijena: 16.90 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Četrnaestogodišnja djevojčica i svemirski projekt, čopor pasa lutalica i interesi svjetskih sila, školske ljubavi i tajni agenti – na ovim gotovo nedodirljivim oprekama razvija se uzbudljiv roman Lade Martinac Kralj "Lajanje na svemir", smješten u povijesni okvir 60-ih godina prošlog stoljeća kad je svemirska utrka bila na vrhuncu.  

Marina, učenica osmog razreda, glavna je protagonistica koja postupno otkriva istinu o ulozi pasa lutalica za čije je šetnje zadužena. Shvaća da će se među njezinim četveronožnim prijateljima odabrati budući svemirski putnici. Mučena spoznajom da je prvi pas u svemiru, kujica Lajka, bio svjesno žrtvovan, Marina se pita o opravdanosti (zlo) upotrebe životinja u znanstvene svrhe i može li uopće vjerovati odraslima da će se njezini psi sretno vratiti iz svemira

U knjizi nailazimo na elemente detekcijskog romana: tajne, uhođenja, ispitivanja… te elemente krimića jer se događa i otmica pasa, a Marina postaje osumnjičena. Roman spretno isprepleće akciju i refleksiju, a jedno i drugo obilježje pridonosi napetosti, dinamici i iščekivanju. Hoće li pobijediti dječja buntovna narav s čvrstim uvjerenjem u svoju pravednost i pokazati se jačom od bilo kakvoga društvenoga okvira ili je Marina već zašla u dob kad počinje shvaćati potrebu za kompromisima? – dr. sc. Dubravka Težak

Lada Martinac Kralj, dramaturginja i književnica, rođena je 1960. u Splitu. Poslije studija dramaturgije na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu radi deset godina kao dramaturginja u Drami HNK-a Split, a poslije kao urednica u Dramskom programu Hrvatskoga radija. Bavi se dramskim pisanjem i pisanjem za djecu. Za svoj je rad nagrađivana (Nagrada za adaptaciju na Marulićevim danima (2003.), Nagrada za dokumentarnu radijsku dramu na Međunarodnom radijskom festivalu Prix Marulić (2002.), nagrada Mali Marulić za dječji dramski tekst (2009., 2012., 2014., 2017.). Objavila je knjigu slikovnicu kratkih priča za djecu "Oblačkove igre" (Naklada Hajd, Zagreb, 2003.); knjigu drama "Odluka – drame i epilozi" (Stajer-graf, Zagreb, 2012.); roman za djecu "E, baš mi se pjeva" (Naklada Ljevak, 2020.). Pojedinačni dramski tekstovi tiskani su joj u knjigama: "Antologija ratne drame" 1991. – 1995. (Alfa, Zagreb, 2011); "Kazališni igrokazi za djecu XXI. stoljeća" (Autorska kuća, 2005.); "Dramaturgija lutkarskog kazališta" (Leykam international, 2018.). 

Dramski tekstovi igrani su joj u kazalištima u Zagrebu, Splitu, Osijeku, Virovitici. Autorica je brojnih radijskih drama, radijskih dramatizacija i dokumentarnih radijskih drama, te je suscenaristica televizijske igrano-dokumentarne serije "Tin – 30 godina putovanja".

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –