Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Charlotte Brontë

Jane Eyre

  • Nakladnik: Naklada Ljevak
  • Prijevod: Giga Gračan
  • 10/2023.
  • 623 str., meki uvez
  • ISBN 9789533557410
  • Cijena: 18.85 eur
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Odmah po objavljivanju 1847. prepoznat kao remek-djelo, roman Charlotte Brontë "Jane Eyre" izvanredna je priča o jednoj od najneovisnijih i najsamosvojnijih junakinja svjetske književnosti. Siromašna i fizički ne suviše atraktivna Jane Eyre započinje život kao usamljeno siroče u kući tetke koja ju mrzi. Kad odraste postaje guvernanta u Thornfield Hallu, gdje zavoli svojeg poslodavca, bajronovski mračnog i strastvenog gospodina Rochestera, koji se ludo zaljubi u Jane zbog njezine jednostavnosti, otvorenosti i intelektualne znatiželje. No razotkrivanje strašne, mučne tajne razdvaja strastveno zaljubljene junake...

Jedan od najslavnijih, najutjecajnijih i najpopularnijih romana svjetske književnosti (s najviše filmskih adaptacija, a BBC upravo priprema još jednu) iznenađujuće je moderan spoj strasti, romantike, tajnovitosti i napetosti. "Jane Eyre" neosporno ne ostavlja ravnodušnim nijednog čitatelja no posebno ga vole žene (roman je nedavno proglašen najsnažnijom ljubavnom pričom svih vremena), a našao se i na popisu 10 knjiga kojima se čitatelji najradije vraćaju.

Charlotte Brontë (Thronton, 21. travnja 1816 - Haworth, 31. ožujka 1855.) je engleska književnica, najstarija od tri sestre Brontë koje su se bavile književnošću. Charlotte je  bila jako dobra prijetaljica sa književnicima kao što su Harriet Martineau, Elizabeth Gaskell, William Makepeace Thackeray i G. H. Lewes, a bila je veliki protivnik Jane Austen. Elizabeth Gaskellinu posthumnu biografiju, koja je dugo slovila kao standardni izvor informacija o Charlotteinom životu, kritizirale su mnoge feministkinje kao Elaine Showalter, zbog potiskivanja detalja Charlotteinog života i njene strastvene prirode. Djela: Jane Eyrem(1847.), Shirley (1849.), Villette (1853.), Profesor (posthumno, 1857.)

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –