Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Raynor Winn

Staza soli

  • Nakladnik: Naklada Ljevak
  • Prijevod: Vedran Pavlić
  • 11/2023.
  • 288 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789533557472
  • Cijena: 17.90 eur
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Samo nekoliko dana nakon što Raynor sazna da je Moth, njezin suprug s kojim je provela 32 godine, neizlječivo bolestan, par gubi svoj dom i sav izvor prihoda. Ostavši bez ičega i s vrlo malo vremena koje im je preostalo, donose neočekivanu i vrlo hrabru odluku da propješače 1014 kilometara dugu Stazu duž jugozapadne obale Engleske, od Somerseta do Dorseta preko Devona i Cornwalla.

Gotovo potpuno bez novca za hranu i sklonište, prisiljeni su na svojim leđima nositi samo najnužnije za preživljavanje u drevnome, surovu krajoliku litica, mora i neba. Ipak, svakim korakom, svakim susretom i svakim izazovom na putu, njihovo hodanje postaje izvanredno putovanje.


Za pješačenje sam se odlučila dok sam bila pod stubama. U tom trenutku nisam razmišljala o tome što znači hodati 1014 kilometara s naprtnjačom na leđima, kako bih si to uopće mogla priuštiti, kako ću spavati pod vedrim nebom gotovo stotinu noći, ni što ću učiniti nakon toga. A svojem partneru s kojim sam zajedno bila provela trideset i dvije godine nisam još ni rekla da i on ide sa mnom. A tek nekoliko minuta prije čak se i skrivanje pod stubama činilo kao dobro rješenje.

Ljudi u crnom počeli su lupati na vrata u devet sati, no nismo bili spremni. Nismo bili spremni dignuti ruke. Trebalo mi je još vremena: još samo jedan sat, jedan tjedan, jedan život. Vremena nikad ne bi bilo dovoljno. Zato smo se zajedno šćućurili ispod stuba, stisnuti jedno uz drugo, šapćući jedno drugome poput preplašenih miševa, poput nestašne djece, čekajući da nas pronađu. Ovrhovoditelji su došli do stražnjeg dijela kuće, počeli lupati po prozorima, isprobavati zasune, tražiti način kako da uđu. Čula sam jednog od njih kako se penje na klupu u vrtu, gura kuhinjski svjetlarnik, viče. U tom sam trenutku u jednoj od kutija primijetila knjigu. Šetnju od pet stotina milja pročitala sam u dobi od dvadeset godina, tu priču o muškarcu koji je sa svojim psom prošao cijelom Stazom duž jugozapadne obale. Moth se stisnuo uz mene, s glavom među koljenima, rukama obavijenim oko glave kao da je želi zaštititi, pun boli, straha i bijesa. Osobito bijesa.

Tijekom tri godine borbe bez predaha život je uzeo u ruke sva raspoloživa oružja i ispalio ih prema njemu punom snagom. Od bijesa je već bio i iscrpljen. Prošla sam mu rukom po kosi. Milovala sam je dok je još bila duga i plava, puna morske soli, igre i mladosti; smeđa i kraća, puna žbuke i dječjeg plastelina; i sada sijeda, rjeđa, puna prašine života.


"Staza soli" priča je o domu i što znači izgubiti ga, ponovno izgraditi i otkriti na najneočekivanije načine. Raynor Winn debitirala je "Stazom soli" na šestome mjestu najprodavanijih knjiga Sunday Timesa i odmah postala bestselerom. Knjiga je prodana u više od milijun primjeraka i bila nevjerojatnih 80 tjedana na popisu bestselera Sunday Timesa!

Njezin nastavak iz 2020. "Divlja tišina" također je bio bestseler Sunday Timesa. U njemu ju opisano kako je njihovo iskustvo – i Raynorina knjiga o tome – promijenilo njihove živote. Ti memoari prožeti su meditacijama o prolaznosti, povjerenju, značenju doma, održivoj poljoprivredi i važnosti dubokog angažmana u prirodi. Treći nastavak "Tragovi na tlu" iz 2022. zadivljujuća je priča o prirodi i linijama koje dijele i oblikuju zemlju i ljude.

Upravo je tijeku je snimanje filma "Staza soli" s Gillian Anderson (The Crown i Sex Education) i Jasonom Isaacsom (serijal Harry Potter, Staljinova smrt) u glavnim ulogama, režiju potpisuje Marianne Elliott, kazališna redateljica, dobitnica nagrada Tony i Olivier; produkcija BBC Film.

Otkako je prošla Stazom duž jugozapadne obale, Raynor Winn počela je redovito odlaziti na duga pješačenja te pisati o prirodi, beskućništvu i kampiranju u divljini. Sada živi u Cornwallu sa suprugom Mothom i njihovim psom Montyjem.

Do sada je objavila knjige: "Staza soli" (2018.), "Divlja tišina" (2020.) i "Tragovi na tlu" (2022.).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –