Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Andrea Matošević

Kolos Jadrana : Industrijski film i brodogradilište Uljanik u drugoj polovici XX. stoljeća

  • Nakladnik: Srednja Europa
  • 11/2023.
  • 219 str., meki uvez
  • ISBN 9789533870021
  • Cijena: 26.00 eur
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

"Stvaranje broda u prvom je redu – stvaranje reda." (Iz filma Berge Istra, Frano Vodopivec, 1973)

Monografija "Kolos Jadrana: Industrijski film i brodogradilište Uljanik u drugoj polovici XX. stoljeća" autorice Andree Matošević originalan je i ažuriran doprinos te pruža inovativno razumijevanje uloge brodogradnje i industrijskog filma u izgradnji lokalnih i globalnih imaginarija gospodarskog razvoja i povijesne modernosti kroz dvadeseto stoljeće.

Sukladno uredničkim odlukama i fokusom autora analiziranih filmova, brodovi postaju označitelji različitih političkih i kulturoloških poruka. Matoševićevo dubinsko poznavanje studije slučaja Uljanik i podrobna usredotočenost na poetiku ovih filmova, knjigu čini impresivnom i kod čitatelja budi želju da dokumentarne filmove pogleda u cijelosti.

(iz recenzije Chiara Bonfigioli, Universita Ca Foscari Venenezia)

Antropološki pristup u knjizi označen je ispitivanjem u filmskom mediju prikazanih odnosa šireg brodogradilišnog konteksta koji uključuje visoku politiku, integrativne procese između više brodogradilišta, odnos između Uljanika i grada, radničku kulturu rada i proizvodnju kulture, simboličke i fizičke metamorfoze brodova, tehnološke pomake, kao i pauperizaciju rada i radnih uvjeta. Industrijski film preuzima ulogu dokumenta o brodogradnji i brodogradilištu Uljanik…

(iz recenzije Sanja Puljar D Alessio, Filozofski fakultet Sveučilišta u Rijeci)

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –