Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Asta Olivia Nordenhof

Punih džepova

  • Nakladnik: Naklada Ljevak
  • Prijevod: Mišo Grundler
  • 01/2024.
  • 200 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533557441
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

"Punih džepova" prvi je od sedam romana u ciklusu" Scandinavian Star" naslovljenom prema trajektu koji je izgorio 1990. godine, nakon nerazjašnjenog podmetanja požara u kojem je poginulo 159-ero ljudi. Požar je podmetnut radi financijskog profita u sklopu muljaže s osiguranjem.

Roman prikazuje ljudsku sudbinu suočenu s okrutnim i ciničnim mehanizmima kapitalizma u priči glavnih junaka Kurta i Maggie i brutalan, ali i humorističan prikaz njihova odnosa. Njihovi se životi odvijaju na margini koncepta države blagostanja 1980-ih godina.

Potaknut liberalnom fiskalnom politikom, kapitalizam melje sve pred sobom pretvarajući se u sve moćniju i naizgled nezaustavljivu silu koja za sobom ostavlja sve veći broj žrtava.

Asta Olivia Nordenhof (1988.) nagrađivana je spisateljica iz Kopenhagena, Danska. Diplomirala je na prestižnoj Danskoj akademiji za kreativno pisanje, gdje sada predaje. Nordenhof je književno debitirala 2011. romanom "Et ansigt il Emily" (Lice za Emily), za koji je nagrađena debitantskom nagradom Munch-Christensen. Njezina zbirka pjesama iz 2013. pod naslovom "det nemme og det ensomme" (lakoća i usamljenost) prodana je u više od 10 000 primjeraka u Danskoj, a osvojila je niz nagrada, među njima i Montana Literary Award.

Nordenhof je 2020. objavila roman "Punih džepova" (Penge på lommen), prvi od sedam romana u ciklusu vezanom za požar na putničkom trajektu Scandinavian Star. Za roman je nagrađena nagradom PO Enquist i nagradom Europske unije za književnost. Također je bila u užem izboru za Nagradu Nordijskog vijeća za književnost. Roman "Đavolja knjiga", dugo očekivani drugi dio planirane septologije, objavljen je u kolovozu 2023.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –