Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Tina Harnesk

Narod što u snijegu sije

  • Nakladnik: Hena com
  • Prijevod: Lana Momirski
  • 02/2024.
  • 312 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789532594591
  • Cijena: 21.90 eur
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Máriddja, pripadnica naroda Saami, otkačena je i pomalo luckasta starica suočena s neizlječivom bolesti. Umjesto da podlegne očaju ona preostalu snagu usmjerava na važnija pitanja: kako svoju dijagnozu sakriti od supruga Biere, koji polako tone u demenciju, te kako pronaći Heaika-Jonu, dječaka koji im je davno oduzet. Tu su još Kaj i Mimmi, mladi par koji s puno entuzijazma doseljava u novu sredinu. Pored prilagodbe na neobično susjedstvo pred Kajem je i majčina ostavština koja skriva mnoge tajne. Životni putovi dvaju parova susrest će se u neočekivanoj točki, a to će ostaviti posljedice na sve...

Dojmljiv debitantski roman mlade autorice Tine Harnesk potvrda je da švedska književnost obiluje novim, talentiranim glasovima. Uz laskavu nagradu 'Knjiga godine', ova priča pažljivo i s mnogo empatije istražuje složenost obiteljskih odnosa naroda Saami, naglašavajući važnost brige o starijim članovima. Ljubav, gubitak i potraga za identitetom u središtu su romana koji osvaja originalnošću i obiljem humora, a galerija neobičnih likova s Máriddjom na čelu čini ga i pamtljivim djelom.


Harneskino pisanje razvedeno je i strašno humoristično. Ona posipa svoj tekst smijehom i efektnim doskočicama, ali ispod burleskne površine leži probadajuća bol. Narod što u snijegu sije lijep je roman o dvjema generacijama uronjenim u sjeverno, saamsko iskustvo.
Vi Läser

Kako je moguće da je posrijedi debitantski roman? Knjiga je uvjerljiva i kompleksna s velikom galerijom likova, a nezaboravna osamdesetpetogodišnja Máriddja, pripadnica Saama, ona je koja zauzima najviše mjesta, nosi radnju naprijed i izaziva najveće emocije. Iskrena, jedinstvena, topla i osobna priča koja zarobljava, očarava i ostavlja dubok dojam.
P4 Västernorrland

Ovo je priča o tome kako otežavajuće okolnosti, poput neizlječive bolesti, grube volje autoriteta ili obiteljskog nasilja, život dovode u krizu. Jezik je bombastičan i liričan, ali prije svega ispunjen nemilosrdnim humorom. Máriddja je nezaboravan lik; upravo je njezin glas onaj koji tekstu daje ton. […] Impresivan debi.
BTJ

Tinino pisanje podjednako je dirljivo, živopisno i inspirativno – sve odjednom. Stil je mjestimično gotovo poetski i ja ne želim da priča završi. Likovi se čine doista živima, a Máriddja je nova miljenica. Ona je izravna i iskrena, žena kakva je doista potrebna našem društvu.
Lollos Bokhörna, blog

Tina Harnesk (1984.) švedska je književnica. Podrijetlom je Saami, odrasla je u Jokkmokku na sjeveru Švedske i njezino autohtono nasljeđe prožima svaki aspekt njezina života. Pisanje je način na koji slavi i nastavlja tradiciju usmenog pripovijedanja svoga naroda.

U svijet književnosti ušla je debitantskim romanom "Narod što u snijegu sije" (2022.) koji joj je donio veliki interes publike i hvalospjeve kritike. Roman je prodan u šesnaest zemalja, a 2023. u Švedskoj je osvojio nagradu Knjiga godine.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –