Jugoslavenski socijalizam “sa okusom mora, sa okusom soli” : Mediteranizacija jugoslavenske popularne kulture pod talijanskim utjecajem 1950-ih i 1960-ih
- Nakladnik: Srednja Europa
- 04/2024.
- 210 str., tvrdi uvez
- ISBN 9789533870137
- Cijena: 30.00 eur
- Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Anita Buhin u knjizi "Jugoslavenski socijalizam 'sa okusom mora, sa okusom soli'" razmatra mediteranizaciju jugoslavenske popularne kulture pod talijanskim utjecajem 1950-ih i 1960-ih. Formativno razdoblje jugoslavenske popularne kulture odigravalo se 1950-ih i 1960-ih, gotovo istovremeno s razvojem domaćeg i inozemnog turizma na Jadranu. Stoga ne čudi da su popularno-kulturni motivi toga razdoblja velikim dijelom bili povezani sa zvukovima i slikama mora. Nekima su ti audiovizualni podražaji budili uspomene na ljetovanje na Jadranu, dok su drugima pojačavali želju za prvim odlaskom na more i sanjarenje o takvom životu.
Za velik su dio stanovništva simbolizirali ideal obećanog socijalističkog dobrog života, dok su strancima nudli istovremeno poznati i egzotični Mediteran. Konačno, nikada u potpunosti dehumanizirana društvenim odnosima kapitalističkog Zapada, jugoslavenska je imaginacija modernog Mediterana bila okarakterizirana socijalističkim hedonizmom.
Anita Buhin doktorirala je na Europskom sveučilišnom institutu u Firenci 2019. godine. Od 2012. suradnica je u Centru za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma (CKPIS) na Sveučilištu Jurja Dobrile u Pule, a od 2021. zaposlena je na Institutu za suvremenu povijest na Fakultetu za društvene i humanističke znanosti Sveučilišta Nova u Lisabonu.
U središtu njezinog interesa je povijest popularne kulture u jugoslavenskom i mediteranskom kontekstu.
© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.