Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Zrinka Novak

Ulaganje u vječni život : Pobožnost stanovništva rapske komune u drugoj polovici XVI. stoljeća u zrcalu oporuka i kodicila

  • Nakladnik: Srednja Europa
  • 04/2024.
  • 797 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533870144
  • Cijena: 48.00 eur
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Povijest pobožnosti europskoga stanovništva u razvijenome i kasnome srednjem te ranome novom vijeku dio je šire historiografske poddiscipline povijesti mentaliteta, a zatim i svakodnevnoga života, kojim se od sedamdesetih godina prošloga stoljeća intenzivnije bave mnogi europski i angloamerički historiografi, a u posljednjih dvadesetak godina i neki hrvatski povjesničari.

Do nedavno je u hrvatskoj historiografiji povijest pobožnosti bila prilično neistražena. Ako su se historiografi i bavili poviješću Crkve, onda je to uglavnom značilo bavljenje njezinim institucionalnim oblikom, odnosno organizacijom i administracijom nadbiskupija, biskupija, župa, redova, njihovim prihodima i rashodima te pojedinim aspektima kulturne i znanstvene djelatnosti. Nasuprot tome, u mikrosvijet pobožnosti stanovništva jedne urbane zajednice s nekoliko župa nije se ulazilo.

Povjesničarka Zrinka Novak na temelju istaraživanja čiji su rezultati objavljeni u knjizi "Ulaganje u vječni život: Pobožnost stanovništva rapske komune u drugoj polovici XVI. stoljeća u zrcalu oporuka i kodicila" analizira izričaje pobožnosti stanovništva rapske komune te uočava u kojoj su se mjeri odredbe Tridenskog sabora odrazile u rapskoj Crkvi i u vjerskoj praksi Rabljana.

Autorica vrlo detaljno i promišljeno razmatra jedan slabo istražen fenomen iz prošlosti rapske komune, i to na temelju vrlo detaljne analize izuzetno bogatog fonda narativnih, bilježničkih i diplomatskih vrela, zakonskih vrela kao što su statuti te matičnih i bratovštinskih knjiga.


"Ova studija o ranonovijekovnom Rabu – kroz prizmu analize sačuvanih blizu 500 oporuke – predtavlja potreban i zapravo dugo očekivan dio mozaika razumijevanja povijeti Raba i sjevernog Jadrana.”

Iz recenzije, dr. sc. Gordan Ravančić

Zrinka Novak povjesničarka je u Odsjeku za povijesne i društvene znanosti HAZU u Zagrebu. Istražuje vjersku, društvenu i kulturnu povijest Hrvatske u srednjem i ranom novom vijeku.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –