Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Goran Glamuzina

Tihe kuće

  • Nakladnik: Naklada Ljevak
  • 09/2024.
  • 144 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533558042
  • Cijena: 18.00 eur
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

„Stajali smo tako sabijeni, u mraku, nepomični, s Marijom u središtu, disanje nam se uskladilo i ujedinili smo se na trenutak u beživotnom ritmu naših udisaja. Znala sam, i u tom mraku, da svi ukočeno buljimo u središte dnevnog boravka odakle su dopirali sve nervozniji koraci. Nitko više nije smio govoriti, odavno više nema pomoći. Zamišljam nakratko kako smo mi one kosti zakopane ispod kuće. Čekamo Izabelu da nas iskopa i uredno posloži jedno kraj drugog. Iako ništa ne vidim, zatvaram oči i osjećam mokru zemlju na kostima. Prestajem disati. Istovremeno prestaju i ostali. Pitam se osjećaju li oni isti spokoj kao i ja. Nastupila je sada tišina kakva može nastupiti jedino kada je neko mjesto posve lišeno života.”

Zbirka „Tihe kuće“, književni prvijenac Gorana Glamuzine, obuhvaća šest priča koje povezuju likovi u različitim identitetskim i egzistencijalnim prijelaznim stanjima. Iza zidova ovih tihih priča, koje odlikuje izbrušena, gipka i skladna rečenica obogaćena neočekivanim i osvježavajućim metaforama, nalazimo različite aberativne međuljudske konstelacije koje destruiraju i ponovno konstruiraju složen i problematičan pojam obitelji ili općenito bliskih odnosa.

Bez prejakih gesti ili potrebe za efektima, ove priče otvaraju se polako, stvarajući atmosferu i pojačavajući napetost koja nikad, pa ni onda kad se u mraku naglo upali svjetlo, kao u dječjoj igri u naslovnoj priči, ne završi jasnim ni predvidljivim razrješenjem niti je autorova namjera uvjeriti nas u to da bi ono bilo moguće. Otvorenost "Tihih kuća" stoga možda upućuje i na mrak u nama samima za koji ne postoji prekidač ni jednoznačan odgovor, ali postoji potreba da ga se osluškuje i ispita, da mu se dâ oblik.

Goran Glamuzina (1995.) diplomirao je komparativnu književnost i anglistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Piše kratke priče i pjesme koje su mu objavljene u raznim časopisima i na portalima: Republika, Književna republika, Fantom slobode, Strane.ba, Booksa.hr, Kritična masa. Uz vlastito pisanje, bavi se prevođenjem i uređivanjem knjiga. Zbirka priča "Tihe kuće" prva mu je objavljena knjiga. 

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –