Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Marianna D. Birnbaum

Dugo putovanje Gracije Mendes

  • Nakladnik: Antibarbarus
  • Prijevod: Branko Polić
  • 03/2006.
  • 192 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9532490086
  • Cijena: 130.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
Knjiga je rezultat autoričinih istraživanja o životu i dobu Senore Gracije Mendes (Luna), imućne udovice portugalskog podrijetla koja je, iako je desetljećima prakticirala kršćanstvo, ostala prikrivenom Židovkom. Unatoč žestokom antisemitskom mnijenju što ih je potpirivala španjolska inkvizicija, Senora Gracija Mendes održala se na jednoj od najmoćnijih pozicija u europskoj trgovini u XVI. stoljeću.

Praćenje njezina životnog puta, kao i onog njezine obitelji, vodi nas uzduž i popreko europskoga kontinenta, od Pirenejskog poluotoka preko Italije (gdje je kasnije otvoreno prihvatila judaizam) do Turske i osmanlijske Palestine.

Sredinom devedesetih godina XV. st. dio je obitelji došao u Portugal, gdje je Gracia rođena 1510. i gdje se, u osamnaestoj godini života, udala za imućnog poduzetnika Francisca Mendesa, također prikrivenog Židova. Dvije su obitelji najvjerojatnije bile u srodstvu. Gracia i Francisco imali su i kćer, Reynu. Nakon suprugove smrti 1536., Gracia je uspjela izvesti Reynu i ostale članove obitelji iz Portugala te je, nakon dugog i opasnog putovanja, našla utočište u Turskoj...

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –