Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
George Steiner

Errata : propitani život

  • Nakladnik: Antibarbarus
  • Prijevod: Giga Gračan
  • 06/2005.
  • 222, tvrdi uvez
  • ISBN 9536160978
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Premda dosad najosobnija knjiga kritičara i filozofa Georgea Steinera, "Errata" tek djelomice spada u područje književne memoaristike. Autobiografski prisjećaji ekstenzivno su nadograđeni kritičkim refleksijama o jeziku, kulturi, kniževnosti i povijesti, što knjigu čini svojevrsnom sintezom rekurentnih tema i motiva kojima se Steiner bavi četrdesetak godina.

Evo nekih: status "klasične" umjetnosti i književnosti; patnje, preživljenje i postignuća židovske dijaspore; beskompromisna baština judeo-kršćanskog morala od Mojsija, preko Isusa do Marxa; neiskaziva priroda glazbe i njezin utjecaj na intelekt i emocije; višejezičnost, procesi i implikacije prevođenja; nacionalizam, etnička mržnja i ničemu prispodobiva dvadesetostoljetna kronika čovječjih zvjerstava; aristokracija stvaralačke elite; problem zla; teologijski aspekti nastojanja i iskustava umjetnosti.
Unatoč razmjerno neveliku opsegu, Errata je već ocijenjena kao najbolji uvod u djelo Georgea Steinera i – prema konzultiranim izvorima - dostupna je u njemačkom, francuskom i španjolskom prijevodu.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –