Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Miroslav Međimorec

Presvijetli i Rabin

  • Nakladnik: Naklada Pavičić
  • 04/2006.
  • 192 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9536308630
  • Cijena: 21.24 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Roman o tome kako je za čovječnost uvijek vrijeme i o tome kako su se u ratnom Zagrebu zavoljeli Rahele i Tomislav i kako su u proljeće 1943. uspjeli pobjeći pred zlom. U svojoj novoj knjizi Miroslav Međimorec bira jednu od najosjetljivijih tema iz povijesti hrvatske kolektivne svjesti, a to je odnos Hrvata i Židova za vrijeme Drugog svjetskog rata i holokausta, tema o kojoj je hrvatska književnost (beletristika) uglavnom glasno šutjela.

Roman se sastoji od dvaju fabulativnih krugova. Prvi se zasniva na odnosu zagrebačkog nadbiskupa Alojzija Stepinca i zagrebačkog nadrabina Miroslava Šaloma Freibergera, odnosno na Stepinčevu nastojanju da spasi što više židovskih života. U drugom je krugu ljubavna priča dvoje mladih Zagrepčana, Rahele i Tomislava, njihovo skrivanje i pustolovni bijeg iz Zagreba. Ta se dva kruga u mnogo čemu preklapaju, jer mladi par pripada različitim vjerskim zajednicama, a i utočište i pomoć u bijegu dobiva na Kaptolu.

Osim Stepinca i Freibergera, Presvijetlog i Rabina, u romanu se javljaju i druge povijesne osobe (Ante Pavelić, Heinrich Himmler...), i očito je da se osim na maštu u pisanju romana Međimorec oslonio i na povijesne izvore, dokumente i svjedočenja osoba koje su sudjelovale u dugađajima koji su podloga romaneskne radnje. Osobito mu je dragocjen izvor bila rukopisna memoarska knjiga dr. Amiela Shomronyja, koji je bio tajnik rabina Freibergera i njegova veza s nadbiskupom Stepincem. Kad se poslije Drugog rata sudilo nadbiskupu Stepincu, Shomrony se ponudio za svjedoka u Stepinčevu korist. Komunističke su mu vlasti odgovorile da njegovo svjedočenje ne prihvaćaju, a ako se svjedok ipak pojavi u Zagrebu, da mu ne garantiraju sigurnost. Upravo je to onemogućeno svjedočenje bilo je Međimorcu glavni motiv da napiše "Presvijetlog i Rabina".

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –