Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Dinko Šokčević

Hrvati u očima Mađara, Mađari u očima Hrvata : kako se u pogledu preko Drave mijenjala slika drugoga

  • Nakladnik: Naklada Pavičić
  • 06/2006.
  • 384 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9536308614
  • Cijena: 25.22 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Osmostoljetni hrvatsko-mađarski suživot u okvirima iste državne zajednice jedna je od najzanimljivijih povijesnih pojava u Europi. Dugi period zajedničke povijesti karakterizira i čvrsto prožimanje dviju kultura, hrvatske i mađarske. Nije pretjerano tvrditi da do devetnaestog stoljeća hrvatska kultura ima više zajedničkoga s mađarskom kulturom, nego s kulturama slavenskih naroda. O tom isprepletanju kulturnih utjecaja koji su vidljivi i na likovno-umjetničkoj i graditeljskoj baštini, u glazbenoj kulturi, u književnosti, političkoj kulturi, društvenoj i državnoj strukturi itd. nastao je već niz vrijednih knjiga i znanstvenih studija.

Ova knjiga, međutim, želi prikazati jednu specifičnu, drugu dimenziju tih odnosa. Bavi se prvenstveno slikom drugoga, prikazuje kako se kroz stoljeća pod utjecajem političkih odnosa formirala u hrvatskoj i mađarskoj javnosti, odnosno u pisanim izvorima, slika Mađara kod Hrvata i slika Hrvata kod Mađara. Dinko Šokčević (r. 1960. u Budimpešti, doktor je povijesnih znanosti i sveučilišni profesor u Pečuhu) nastoji ne samo pratiti mijene te slike, nego pokušava naći i razloge spomenutih promjena u kulturno-povijesnom kontekstu.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –