Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
David Mamet

Selo

  • Nakladnik: Informatorov biro sustav
  • Prijevod: Vesna Mlinarec
  • 10/2006.
  • 130 str., meki uvez
  • ISBN 9537357015
  • Cijena: 139.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
Ovaj roman Davida Mameta, jednog od najvećih američkih živućih dramatičara, temelji se na srcu maloga američkog mjesta, unoseći život udaljenoj novoengleskoj zajednici, prepunoj tamnih strana i mučne tišine. Izmjenično oštrim, frakturiranim dijalogom sa šarenim unutrašnjim monolozima, Mamet prikazuje mnoštvo nezaboravnih karaktera: stari lovac čije znanje o mjestu seže generacijama unatrag; novi pridošlica koji cijepa drva dok mu se brak rastače; vlasnik željezarije na rubu bankrota. Tijekom godina selo se pojavljuje kao kompleksno mjesto sa svojim misterijama, humorom i snagom - i samo karakterno kao i osobe koje ga nastanjuju. Snažan, pun suprotnosti i zvukova, “Selo” je nevjerojatno djelo fikcije pravog američkog majstora.

David Alan Mamet (1947), dobitnik Pulitzerove nagrade, probio se djelima kao što su “Sexual Penerisity in Chicago” (1974), “The duch variations” (1976), “American buffalo” (1976), mračne drame gdje u prvi plan upadaju snažni muški karakteri. Često portretira sudbine malih i običnih ljudi sa svim zakulisnim igrama koje igraju. “The woods” (1977) i “Edmond” (1982) su bile predhodnice uspješnicama, “Glengarry Glen Ross” (1984), za koju je dobio Pulitzerovu nagradu, gdje prezentira problematičan prikaz Američke ekonomske politike i “Speed-the-Plow” (1988), koji daje novi pogled tj. pozadinu filmske industrije. “Glengarry Glen Ross” je 1992 realizirna u filmskoj varijanti koristeći Mametov scenarij kao predložak za film. Piše scenarije te režira filmove. Njegov scenarij za Barry Levinsonovu političku satiru “Wag the Dog” donijela je obojici nominaciju za Oscara i Zlatni globus kao najbolji scenarij. Potom objavljuje tri novele: “The Village” (1994), “The Old Religion” (1997) i “Wilson: a Consideration of the Sources” (2000). Također piše nekoliko nefikcijskih tekstova, kao i pjesme te priče za djecu..
U srpnju 2004., Cambridge University Press objavljuje The Cambridge Companion to David Mamet, iza kojeg stoji Christopher Bigsby. Knjiga uključuje Mametovu biografiju, njegov utjecaj tijekom dekada te dijelove velike većine njegovih radova .

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –