Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Predrag Raos

Galeb Av Av : I druge priče

  • Nakladnik: Mozaik knjiga
  • 12/2006.
  • 184 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9532231110
  • Cijena: 11.95 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Svojom petnaestom knjigom, Raos se s četrnaest priča (trinaest proznih i jednom u stihovima), vraća svom početku – pričama za djecu. Pričama u kojima je «Priča o dugi» samo jedna od četrnaest duginih (Raosovih) boja. Svaka je od tih priča svijet za sebe, i bude li čitatelj u njima tražio zajedničku nit, ta će zajednička nit biti samo to – da je svaka od tih priča svijet za sebe.

Od ironije do patetike, od divlje radosti do mudre tuge, Raos nas vodi kroz divlji vrtlog koji se zove život. Život ljudi, život životinja, život čitavog svemira. Pod blistavim okom duge.

Čitava duga priča u kojima se kao u kaleidoskopu neprestance prevrće bezbroj šarenih tema i slika ne dajući mozgu da zaspi. A sve je još popraćeno mnoštvom autorovih ilustracija. Jer među tisućama galebova koji povazdan krešte kva kva, ima jedan koji voli reći av av.

***

Predrag Raos rodio se 1951. u Zagrebu, gdje je 1975. i diplomirao kemiju na PMF-u, ali se nikada nije profesionalno bavio strukom. Odvuklo ga je, naime, pisanje. Prve su mu priče bile upravo priče za djecu, a prva među njima («Miško i Marsijanci»), znatno prerađena, ušla je i u ovu knjigu. Osim njih objavio je još stotine priča, romana, feljtona, radiodrama, pjesama, polemika, stripova, kozerija i intervjua. Spomenimo samo one najvažnije: «22.rujna», roman o jednom maturalcu; futuristički roman «Brodolom kod Thule»; SF romane «Mnogo vike nizašto», «Nul effort» i «Mayering»; ironični krimić «Ubijte Hamleta!»; romane za djecu «Doživljaji Supermačka Cicija kraljevskog muholovca»... i «Od rata do zvijezda»; zbirku priča «Ta današnja smradež».

Predrag Raos dobitnik je nagrade Marin Držić za libreto za mjuzikl «U životu sve je igra» te scenski monolog «Zdrav razum». Hrvatsku SF nagradu Sfera autor je dobio više puta: 1986. za roman «Mnogo vike nizašto», 1989. priču «Škorpion na jeziku», 1991. za roman «Nul effort» te 1997. za roman «Od rata do zvijezda».

Uz pisanje intenzivno se bavi i prevođenjem, znanstvenim radom i pronalazaštvom. Upravo za tisak priprema čak šest romana (Romeo i Trnoružica, Rat protiv žlijezda! i dr.), a radi na njih još dvadesetak. I kako sam kaže: «Ne pije, ne puši i ne drogira se, jer mu je život lijep i bez toga.»

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –