Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Ivica Ðikić

Ništa sljezove boje

  • Nakladnik: Kultura & rasvjeta
  • 07/2007.
  • 140 str., meki uvez
  • ISBN 9789537075255
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Zbirka koju čine tri priče, jednim se dijelom naslanja na roman prvijenac, prije svega tematikom koja je ponovo, iako ne uvijek direktno, vezana uz rat, te stilom pripovijedanja koji se bazira na izmjenama pripovjednih dionica i vremenskih perspektiva, te stanovitim baštinjenjem tradicije usmenog bosanskog pripovjedaštva.

"Rat je u podtekstu svake priče. Svjestan sam da to postaje pomalo naporno i dosadno. No, mene je taj rat u potpunosti promijenio i želim još pričati o tome. Radi se o momentu u životu koji je na mene imao najveći utjecaj. Ne shvaćam to opsesijom i bolešću i ne pišem iz terapeutskih razloga. To nije nešto čega se želim riješiti. To ima veze s artikuliranjem neke unutrašnje potrebe koja me tjera da pišem. (...)

Sve što pišem na neki je način autobiografija. Svaki lik ima nešto moje, neku moju emociju. Svaka rečenica ima nešto moje. Jesu li se ti događaji uistinu i dogodili, potpuno je nebitno. Bitno je da je u knjizi najviše moje ono što nije stvarno - ne likovi i događaji, već atmosfera i ambijent. Ono što je između rečenica, ono što se događa u glavi čitatelja – to sam ja."


Ivica Ðikić, novinar Feral Tribunea i književnik, rođen je1977. u Tomislavgradu/Duvno. Dosad je objavio "Cirkus Columbiju" (2003.) i "Domovinski obrat - politička biografija Stipe Mesića" (2004).

Ivica Đikić rođen je 1977. u Tomislavgradu (BiH). Novinarstvom se počeo baviti 1994. u Slobodnoj Dalmaciji, a u tjedniku Feral Tribune bio je novinar i urednik od 1997. do gašenja lista 2008. godine. Od 2009. do 2010. bio je glavni urednik riječkog Novog lista, a od 2010. glavni je urednik tjednika Novosti iz Zagreba.

Objavio je romane "Cirkus Columbia" (Biblioteka Feral Tribune, Split, 2003.), "Sanjao sam slonove" (Naklada Ljevak, Zagreb, 2011.) i "Ponavljanje" (Naklada Ljevak, 2014.). "Cirkus Columbia" dobio je nagradu "Meša Selimović" za najbolji roman objavljen u Hrvatskoj, Srbiji, BiH i Crnoj Gori. Po motivima tog romana oskarovac Danis Tanović snimio je 2010. istoimeni igrani film. Roman "Sanjao sam slonove" osvojio je nagradu Tportala za roman godine u Hrvatskoj, a "Ponavljanje" je nagrađeno "Kočićevim perom".

Zbirka priča "Ništa sljezove boje" izišla je 2007. u izdanju Biblioteke Feral Tribune, a zbirka pjesama "Ostatak svijeta" 2012. godine (HDP, Zagreb). Objavio je i tri publicističke knjige: "Domovinski obrat – politička biografija Stipe Mesića" (VBZ, Zagreb, 2004.), "Gotovina, stvarnost i mit" (Novi Liber, Zagreb, 2010.), u koautorstvu s Davorom Krilom i Borisom Pavelićem, te "Šarik Tara: Život" (Novi Liber, Zagreb, 2013.). Đikićeve knjige prevedene su na španjolski, njemački, talijanski i slovenski jezik.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –