Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Ivica Ðikić

Ostatak svijeta

  • Nakladnik: Hrvatsko društvo pisaca
  • 12/2012.
  • 86 str., meki uvez
  • ISBN 9789537342500
  • Cijena: 10.62 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Posve zakonito ne ispisavši, nekako podrazumijevajuću trotočku ispred naslova svoga pjesničkoga debija - trotočje u koje pouzdano stane tek jedna imenica i jedan veznik ("Jugoslavija i" ostatak svijeta) - Ivica Ðikić legitimira se kao pjesnik evokacije, memorabilija, melankolije, tjeskobe i tuge. Što je to, dakle, ostalo od svijeta, a što mu je prethodilo?

Po Ðikiću, jedini zbiljski, ma koliko imenovanjem za­tajen okvir. Okvir, naime, za sliku zavičajne Hercegovine, zapravo Duvna/Tomislavgrada. Autoru su zavičajni prizori "sva i jedina Jugoslavija", jedino (tijelom) ovjereno iskustvo, jedini relevantan arhetip dostojan pjesničke (de)mitologizacije. Komponiranjem zbirke na "prije i poslije", na temporalnim kondicijama dakle, prva polovica ove zbirke, što se nas tiče, spašena je od (ideološ­kih) redukcionističkih tumačenja.

Utoliko, teško da smo u novijoj hrvatskoj poeziji dosad pročitali konzistentniju nisku poetsko-pripovjednih sastavaka, taj "bunar prošlosti" o patnji i tjeskobi ljudi i surovosti hercegovačke zbilje, usuprot realnoj prijetnji da takva tematska razrada skonča u banalnom sentimentalizmu.

Drugi ciklus, međutim, problematizira ideju "doma i svijeta" inzistirajući na prizorima iz doseljeničke zbilje, na sablastima ur­bane ispraznosti, na muško-ženskim razdaljinama i defektima u ljudskom saobraćanju uopće.

Ervin Jahić

Ivica Đikić rođen je 1977. u Tomislavgradu (BiH). Novinarstvom se počeo baviti 1994. u Slobodnoj Dalmaciji, a u tjedniku Feral Tribune bio je novinar i urednik od 1997. do gašenja lista 2008. godine. Od 2009. do 2010. bio je glavni urednik riječkog Novog lista, a od 2010. glavni je urednik tjednika Novosti iz Zagreba.

Objavio je romane "Cirkus Columbia" (Biblioteka Feral Tribune, Split, 2003.), "Sanjao sam slonove" (Naklada Ljevak, Zagreb, 2011.) i "Ponavljanje" (Naklada Ljevak, 2014.). "Cirkus Columbia" dobio je nagradu "Meša Selimović" za najbolji roman objavljen u Hrvatskoj, Srbiji, BiH i Crnoj Gori. Po motivima tog romana oskarovac Danis Tanović snimio je 2010. istoimeni igrani film. Roman "Sanjao sam slonove" osvojio je nagradu Tportala za roman godine u Hrvatskoj, a "Ponavljanje" je nagrađeno "Kočićevim perom".

Zbirka priča "Ništa sljezove boje" izišla je 2007. u izdanju Biblioteke Feral Tribune, a zbirka pjesama "Ostatak svijeta" 2012. godine (HDP, Zagreb). Objavio je i tri publicističke knjige: "Domovinski obrat – politička biografija Stipe Mesića" (VBZ, Zagreb, 2004.), "Gotovina, stvarnost i mit" (Novi Liber, Zagreb, 2010.), u koautorstvu s Davorom Krilom i Borisom Pavelićem, te "Šarik Tara: Život" (Novi Liber, Zagreb, 2013.). Đikićeve knjige prevedene su na španjolski, njemački, talijanski i slovenski jezik.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –